Provincie Limburg op zucht na volledig aangesloten op BE-Alert, West-Vlaanderen blijft hekkensluiter

Op 11 januari 2018, over deze onderwerpen: Provincie, Veiligheid

Van alle Vlaamse provincies is de provincie Limburg koploper voor de aansluiting van de steden en gemeenten op BE-Alert. West-Vlaanderen blijft de slechtste leerling van de klas. Dat blijkt uit cijfers die provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) kon inkijken. “Op Herstappe, Houthalen-Helchteren en Kortessem na zijn alle Limburgse steden en gemeenten nu al aangesloten op BE-Alert.”

Het project BE-Alert werd midden juni 2017 gelanceerd door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Met BE-Alert kunnen inwoners via een extra kanaal op de hoogte gebracht worden van een noodsituatie. Het is een unieke technologie voor de steden en gemeenten, de gouverneur en de nood- en interventiediensten om de bevolking te alarmeren.

“Steden en gemeenten die BE-Alert ondertekenden hebben net zoals de gouverneur ook de mogelijkheid om iedereen die in de buurt van een incident is te verwittigen via sms. Via ALERT-SMS wordt zo naar alle geconnecteerde mobiele telefoons een bericht gestuurd”, aldus provincieraadslid Himpe.

Iedere stad of gemeente kan te allen tijde nog aansluiten bij BE-Alert. Het is ook de bedoeling dat elke overheid die instapt op het systeem ook een test uitvoert. Op vraag van bijvoorbeeld organisatoren van grootschalige festivals kan via het federale crisiscentrum ook een test aangevraagd worden van het ALERT-SMS-systeem.

“Vanaf 2018 worden de Seveso-sirenes rond kerncentrales en bedrijven die chemische producten verwerken vervangen door moderne communicatiesystemen zoals Be-Alert. In het belang van de veiligheid van de inwoners is het dus van groot belang dat steden en gemeenten zich nu wel zeer snel aansluiten op het systeem”, besluit het provincieraadslid.

 

Stand van zaken 10 januari 2018:

Provincie Aantal gemeenten Aantal gemeenten aangesloten bij BE-Alert Percentage
Limburg 44 41 93 %
Oost-Vlaanderen 65 60 92 %
Antwerpen 70 58 82 %
Vlaams Brabant 65 40 61 %
West-Vlaanderen 64 35 54 %
Totaal 308 234 76 %

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is