U bent hier
Stad begeleidt horeca bij nieuwe geluidsnormen
Sinds 1 januari 2013 zijn er nieuwe geluidsnormen van kracht voor muziekactiviteiten. “Het gaat hem om Vlaamse regelgeving, die uiteraard ook doorstroomt naar de lokale niveaus. Deze regels zijn er natuurlijk niet gekomen om de horeca-uitbaters en organisatoren te pesten”, weet schepen van Milieu Nadia Staes. “Integendeel: ze moeten het personeel én de bezoekers van horecazaken beschermen tegen oorschade door té luide muziek.”
In de praktijk worden horecazaken tegenwoordig opgedeeld in drie categorieën:
- Maximaal geluidsniveau ≤ 85 dB(A)
Inrichtingen met een maximaal geluidsniveau van 85 dB(A) (gemiddelde, gemeten over 15 minuten) moeten geen melding indienen noch een milieuvergunning aanvragen. Voor deze zaken blijft alles dus bij het oude.
- Geluidsniveau tussen de 85 dB(A) en de 95dB(A): melding klasse 3.
Inrichtingen met muziekactiviteiten met een maximaal geluidsniveau van 95 dB(A)(gemiddelde, gemeten over 15 minuten) moeten een éénmalige melding klasse 3 doen bij het college van burgemeester en schepenen.
- Geluidsniveau tussen de 95 en de 100 dB(A): milieuvergunning klasse 2
Inrichtingen met muziekactiviteiten met een maximaal geluidsniveau van 100 dB(A) (gemiddelde, gemeten over 60 minuten) moeten een milieuvergunning aanvragen bij het college van burgemeester en schepenen. Wat betreft geluidshinder naar de omgeving gelden de voorwaarden uit VLAREM II, hoofdstuk 4.5.
Deze inrichtingen moeten onder meer gratis oordopjes ter beschikking stellen en de geluidsvolumes constant meten en minstens één maand bijhouden.
Timing?
Hoewel de nieuwe regels eigenlijk al van begin dit jaar van kracht zijn, stelt het stadsbestuur zich flexibel op. “Horecazaken krijgen namelijk in 2013 nog een half jaar de tijd om zich in orde te stellen”, zegt burgemeester Bert Maertens. “Nog tot 31 maart kunnen ze de aanvragen voor melding of vergunning indienen. De periode tussen 1 april en 30 juni is dan voorzien voor het doorvoeren van de nodige praktische maatregelen. Pas vanaf 1 juli zal de milieucel van de RIHO-zone preventieve controles uitvoeren en eventueel handhavingsmaatregelen opleggen. Vóór 1 juli zal de politiezone enkel en alleen optreden bij klachten en hinder.”
Begeleiding.
De nieuwe regelgeving is niet bepaald eenvoudig en veel horeca-uitbaters weten niet goed hoe ze de procedure moeten opstarten. Het stadsbestuur wil echter een helpende hand bieden. “De stedelijke milieudienst wil onze mensen met raad en daad bijstaan bij het doorlopen van de procedure”, aldus burgemeester Maertens. “Uiteraard bieden we de nodige administratieve hulp, maar onze diensten en de milieucel van de RIHO-zone zullen ook de boer opgaan met meetapparatuur. Wie graag wil weten hoe luid het eraan toe gaat in zijn of haar horecazaak, kan een seintje geven. Dan komen onze diensten langs en meten ze ondubbelzinnig de geluidsniveaus. Als dat nodig blijkt, kan de geluidsinstallatie ook officieel verzegeld worden op een welbepaald volume.”
