Extra aandacht voor toegankelijkheid op begraafplaats Reperstraat

Op 27 oktober 2023, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening
25102023

Allerheiligen staat voor de deur, traditioneel een drukke periode op de begraafplaatsen. “De ploegen van de technische dienst zetten alles op alles om de begraafplaatsen piekfijn in orde zetten”, vertelt schepen van begraafplaatsen Caroline Maertens. Dat is onder andere het geval op de begraafplaats in de Reperstraat. Daar wordt ook extra ingezet op toegankelijkheid.

Bezoekers van de begraafplaats in de Reperstraat kunnen vanaf nu gebruikmaken van een uitleenbare rolstoel. “Op die manier kunnen rolstoelgebruikers of minder mobiele mensen makkelijk tot aan het graf van een dierbare”, vertelt schepen van toegankelijkheid Virginie Derumeaux. De rolstoel staat aan de ingang van de begraafplaats, ter hoogte van de afscheidsruimte. Het gebruik van de rolstoel is gratis. Je kunt de rolstoel ontlenen door het slot te openen met een muntstuk. “Als dit proefproject positief geëvalueerd wordt, krijgt het wellicht ook een vervolg op de andere begraafplaatsen”, zegt schepen Derumeaux.

Om de rust en veiligheid van de bezoekers te garanderen, worden auto’s normaal niet toegelaten op de begraafplaats. Er geldt wel een uitzondering voor minder mobiele mensen. “Op vertoon van een parkeerkaart voor personen met een handicap, mogen bezoekers van de begraafplaats in de Reperstraat met hun wagen tot bij het graf rijden. Dit is enkel mogelijk op dinsdagmiddagen tussen 14 en 16 uur, onder toezicht van een begraafplaatsmedewerker”, legt schepen Derumeaux uit.

Gieters en waterkraan

Op alle begraafplaatsen in de stad Izegem staan waterkranen of -vaten en gieters. Bezoekers hoeven dus zelf geen gieters of emmers mee te brengen. “Zo wordt het een stuk makkelijker om het graf van een dierbare te onderhouden. Je kan een gieter ontlenen met een muntstuk van 2 euro. Wanneer je de gieter terughangt, krijg je je muntstuk terug”, besluit schepen Caroline Maertens.

 

Meer info?

Schepen van begraafplaatsen
Caroline Maertens
+32 495 31 32 00
Caroline.Maertens [at] izegem.be

Schepen van toegankelijkheid
Virginie Derumeaux
+32 477 96 35 64
Virginie.Derumeaux [at] izegem.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is