Gemeentearchief Kachtem na meer dan veertig jaar opnieuw samengebracht

Op 30 april 2020, over deze onderwerpen: Patrimonium

43 jaar na de fusie van Kachtem met Izegem komen alle archiefstukken van Kachtem weer samen. “In 1977 verhuisde blijkbaar niet het volledige gemeentearchief mee naar Izegem en dat wordt nu in orde gebracht”, zegt schepen van Archief Kurt Himpe (N-VA).

Het was Kachtemnaar Jacques Viaene van de heemkundige kring Ten Mandere die de kat de bel aanbond. Vorig jaar publiceerde hij ‘Geschiedenis van Kachtem’ en tijdens zijn studiewerk botste hij ook op resterende archiefstukken in het oud gemeentehuis van Kachtem. Hoewel het grootste deel van het gemeentearchief na de fusie verhuisde naar het Izegemse stadsarchief, bleven enkele kasten onaangeroerd staan. Het gaat vooral om stukken van de vroegere Commissie voor Openbare Onderstand, de voorloper van het OCMW en om archiefstukken van de vroegere veldwachter.

 

Zelfs wetboeken van vóór 1830

Er werden ook heel wat boeken met wetgeving aangetroffen. “Al deze boeken worden ook naar het Izegemse stadsarchief overgebracht voor verder onderzoek. Er zitten zelfs wetboeken tussen van vóór 1830 en die zullen zeker een plaats krijgen in het stadsarchief en dan later ter beschikking gesteld worden voor onderzoekers”, zegt archiefschepen Kurt Himpe.

We zijn uiteraard tevreden dat we hiaten in het stadsarchief kunnen opvullen en dat verloren gewaande stukken van een deelgemeente opnieuw boven water komen. Het toont aan dat de samenwerking met de heemkundige kring en de Intergemeentelijke Archiefdienst DVV Midwest loont. Maar het toont jammer genoeg ook aan dat er vroeger losjes omgesprongen werd met archiefstukken”, besluit Himpe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is