N-VA vraagt buitenlands eigendomsonderzoek in Izegem

Op 23 april 2021

Op de gemeenteraad van 26 april stelt N-VA Izegem voor dat de sociale verhuurkantoren op het grondgebied van Izegem ingaan op de nieuwe raamovereenkomst van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).  Zo kunnen sociale verhuurders een onderzoek instellen naar huurders die mogelijk een buitenlandse eigendom hebben. “Izegem heeft elke sociale woning nodig en die moeten gaan naar mensen die het daadwerkelijk nodig hebben. Wie een huis heeft in het buitenland, maakt geen aanspraak op een sociale woning in onze stad”, aldus gemeenteraadslid Virginie Derumeaux (N-VA).

Sociale huurwoningen zijn voorbehouden voor de doelgroep die er effectief recht op heeft. Wie een sociale woning huurt, mag niet tegelijkertijd een eigen woning bezitten. De controle op binnenlands onroerend bezit kan door de sociale verhuurder eenvoudig via de Kruispuntbank Sociale Zekerheid gecontroleerd worden. “Voor buitenlandse eigendommen is dat niet zo eenvoudig. De FOD Financiën beschikt niet over de nodige gegevens. Daarom is het noodzakelijk dat een persoon ter plaatse in het buitenland nagaat of iemand een dergelijk bezig heeft. Ook de kennis van de praktijken en regelgeving in al die landen is vereist”, weet Virginie Derumeaux.  
 

Vlaamse Regering voorziet subsidie
Minister Diependaele maakte daarom een raamovereenkomst met een pool van private onderzoeksbureaus die gespecialiseerd zijn in onderzoek naar onroerende goederen in het buitenland. De Vlaamse Regering voorziet bovendien een subsidie voor sociale verhuurders die beroep doen op dit raamcontract.  “Ook in Izegem moeten we deze vorm van fraude maximaal aanpakken. Niemand kan aanvaarden dat iemand die een of meerdere huizen heeft in het buitenland, aanspraak maakt op een sociale woning. Daarom vraag ik dat onze vertegenwoordigers in het bestuur van de sociale huisvestingsmaatschappijen voorstellen in te tekenen op het Vlaamse raamcontract.  Zo kunnen we die vorm van sociale fraude een halt toeroepen”, besluit raadslid Derumeaux.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is