21 asielbuddy's staan paraat

Op 14 maart 2016, over deze onderwerpen: Inburgering

IZEGEM - VRIJWILLIGERS WILLEN 44 POLITIEKE VLUCHTELINGEN BEGELEIDEN IN STAD

De oproep van de stad om asielzoekers te begeleiden, is niet in dovemansoren gevallen. Al 21 mensen willen vluchtelingen in Izegem begeleiden. Ze maken de nieuwkomers niet alleen wegwijs in de stad, maar helpen hen ook bij dagdagelijkse dingen. Integratieschepen Lothar Feys is blij verrast met de helpende handen van de inwoners.

Izegem heeft 35 vluchtelingen die het in een Lokaal Opvanginitiatief (LOI) onderbrengt. Uit het voorlopige spreidingsplan van de federale overheid blijkt dat er daar binnenkort nog eens negen bij komen. Om iedereen goed op te vangen, wil de stad ook asielbuddy's aanstellen. Bedoeling is dat zij de asielzoekers helpen met info over de stad, het aanbod in het socioculturele leven, en bijvoorbeeld ook meegaan naar de supermarkt, het cultuur- of sportcentrum. Een eerste infoavond leverde alvast 21 kandidaten op.

"We zijn aangenaam verrast", vertelt integratieschepen Lothar Feys (N-VA). "Vooraf weet je immers nooit hoeveel mensen zich willen engageren, maar hiermee illustreren onze inwoners toch dat Izegem een warme stad is. Het viel tijdens de infoavond vooral op dat er zich veel nieuwe gezichten met daartussen jonge gezinnen aangemeld hebben. Zij die dat wensen krijgen in april nog een opleidingstraject, anderen hebben via hun job of ervaringen genoeg achtergrond en kunnen zo aan de slag. Het takenpakket dat ze aangeven te willen doen, varieert ook enorm. De ene wil de kindjes helpen bij het huiswerk, een ander wil hen vlotter Nederlands doen spreken en nog anderen willen zelfs een Start to Run-programma opstarten."

Een van de asielbuddy's is Michael Debruyne. "Het geeft me een goed gevoel dat er zo'n project in Izegem bestaat', vertelt hij. "Asielzoekers hebben ook nood aan een gewone babbel, naast de beslommeringen die ze al via officiële weg moeten regelen. Ik wil hen gerust eens mee nemen op een activiteit en zorgen dat ze niet in een sociaal isolement verzeilen. Mijn naam gaat in de databank van de stad. Als mijn profiel past bij dat van een asielzoeker, kan ik helpen." Ook Dominique Billiet staat klaar. "Ik werk bij het Centrum voor Algemeen Welzijn in Menen en ben erg begaan met de vluchtelingenproblematiek. Ik kan me makkelijk vrij maken voor deze taak en wil hen bij allerlei zaken helpen."
 

Opvangplaatsen

Ondertussen heeft Izegem onderdak gevonden voor veertig vluchtelingen. De stad is nog op zoek naar vier extra opvangplaatsen. "We zetten de zoektocht verder, maar privé-initiatieven blijven welkom", meldt schepen Feys. "Binnenkort kan er ook een gezin terecht in de leegstaande pastorij van de Sint-Rafaëlskerk. Dat het revalidatiecentrum Ten Bos voor vluchtelingen aangewend wordt, is foutief. Als stad gaan we bewust niet voor grootschalige opvang, maar geloven we in kleinere initiatieven."

Wie zich nog wil aanmelden als asielbuddy, kan dat via 051/33.73.59 of stephanie.rosseel [at] izegem.be. Op 23 maart is er nog een infoavond.

Michael Debruyne stelt zich kandidaat als asielbuddy. - Foto VDI

 

 

Bron: Valentijn Dumoulein op hln.be; Het Laatste Nieuws/Mandelstreek, 14.03.2016, p. 13

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is