Aftrap campagne "Schoon Boeren" in Izegem

Op 4 november 2015, over deze onderwerpen: Landbouw

Op woensdag 4 november werd in Izegem de campagne “Schoon Boeren 2015” voorgesteld. Schepen van Landbouw Kurt Himpe stelde er de Izegemse deelnemers voor. 

De campagne “Schoon Boeren” is een initiatief van Inagro en de provincie West-Vlaanderen en voor de editie 2015 nemen Izegem, Ledegem, Moorslede en Roeselare deel. De aftrap van de campagne vond plaats in het serreslabedrijf Stragier. Met de campagne wordt geïnformeerd over de inspanningen die de land- en tuinbouwsector doet op vlak van duurzaamheid.

Voor de stad Izegem werden twee bedrijven geselecteerd.  Pieter Stragier en Veronique Wauters runnen een serreslabedrijf in de Bossebeekstraat. In 2003 begon hij met het kweken van sla, terwijl hij ook het melkveebedrijf van zijn vader kon overnemen. Jaarlijks worden er ongeveer 800.000 kroppen sla versneden. Om de dagverse sla te leveren, deed Pieter Stragier heel wat investeringen in duurzame productie. Met schermdoeken wordt de temperatuur geregeld in de winter en dat scheelt gigantisch op de energiefactuur. Alle regenwater wordt opgevangen in een grote lagune om de planten tijdens de groei water te geven. Er werd ook geïnvesteerd in een meststofmachine om heel gericht te bemesten en met een spuitrobot wordt gericht aan gewasbescherming gedaan.

De tweede Izegemse deelnemer is het bedrijf Decaigny. Al sinds de jaren 1920 wordt de hoeve “Klein Gistelgoed” uitgebaat en sinds 2004 runnen Christophe Decaigny en Griet Brille het gespecialiseerde varkensbedrijf. Het bedrijf telt 350 zeugen en 1200 vleesvarkens. Vroeger werden de varkens allemaal verkocht aan slachthuizen, maar heel recent beslisten Christophe en Griet om met de verkoop van varkensvlees in korte keten te starten. Het bedrijf werkt grotendeels onafhankelijk. Er worden geen dieren aangekocht, het voeder wordt zelf gemengd met eigen gewassen. Het water voor de dieren is eigen aangezuurd drainagewater. Regenwater wordt opgevangen voor de schoonmaak. En ook de mestverwerking gebeurt op het bedrijf zelf. Op het bedrijf wordt ook nog energiezuinig gewerkt door het gebruik van LED-lampen en frequentiegestuurde ventilatoren.

Meer info op www.schoonboeren.be.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is