U bent hier
“Als het goed met hen gaat, geeft dat je veel voldoening”
Buddy's komen samen om ervaringen met anderstalige nieuwkomers uit te wisselen
IZEGEM - Anderstalige nieuwkomers kunnen in Izegem sinds andershalf jaar een ‘buddy’ krijgen. Een twintigtal Izegemnaren die ondertussen meestapten in het Budd’Iz-project, konden dinsdagavond hun ervaringen uitwisselen in zaal Meilief. “Als je nadien van hen hoort dat het goed met hen gaat, geeft dat voldoening”, zegt buddy Jan Debu.
Nu Budd’Iz ruim een jaar loopt, kwamen heel wat actieve buddy’s samen om hun ervaringen met elkaar te delen. Zij zijn stuk voor stuk Izegemnaren die anderstalige nieuwkomers helpen
met informatie over de stad, maar ook een handje toesteken in het dagelijkse leven. Sommigen gaan samen sporten, boodschappen doen, helpen met administratie, geven Nederlandse les,…
“Alle inbreng is heel waardevol. Wij, van de stad, appreciëren die, maar ook en vooral de nieuwkomers waarderen die”, zegt integratieschepen Lothar Feys (N-VA).
“Als buddy kom je soms ook voor onverwachte situaties te staan, je geduld wordt wel eens op de proef gesteld en je leert ontzettend veel bij. Het is dus zeker boeiend om eens ervaringen te delen. We merken tot onze tevredenheid nog altijd veel enthousiasme bij de buddy’s.”
Van nieuwkomer naar buddy
“Op dit moment zijn er al achttien buddy’s aan het werk met een nieuwkomer”, weet Ria Delaere, coördinator van het project in Izegem. “Er zijn ook twee welkomstbuddy’s die ingeschakeld worden als iemand pas aankomt in Izegem en er staan nog dertien kandidaat-buddy’s op de wachtlijst.”
Een van de actieve buddy’s is Jan Debu. Hij stapte vanaf het begin mee in het project en was toen eigenlijk zelf een nieuwkomer in Izegem. “Anderhalf jaar geleden ben ik van Brugge naar Izegem gekomen. Ik ben toen meteen als buddy begonnen. Het was voor mij een manier om de stad zelf beter te leren kennen en ik kon me zo ook beter inleven in de nieuwkomers die ik begeleid”, vertelt Jan.
Momenteel biedt hij hulp aan een Algerijns gezin van zeven, een alleenstaande moeder uit Irak met drie jonge kinderen, een Syrisch koppel met twee jonge kinderen en een alleenstaande Palestijnse jongeman. In eerste instantie helpt Jan hen een woning zoeken. Hij kijkt op het internet, legt contact met immokantoren of eigenaars en gaat mee woningen bezoeken met de anderstalige nieuwkomers.
“Hen aan een woning helpen is eigenlijk altijd het eerste waarbij ik help. Daarna vragen ze wel eens hulp voor andere zaken ook. De huizenjacht zorgt voor een zekere vertrouwensband. Ik kon al twee nieuwkomers aan een job helpen, ga met hen mee naar het stadhuis, help hen met briefwisseling en mails,… Er kruipt wel wat tijd in, maar als je dan ziet of van hen hoort dat het goed gaat, geeft dat voldoening”, vult Debu aan.
‘Over de grens’
Meestal communiceert Jan met de nieuwkomers in het Engels of het Frans. De kinderen kunnen vaak sneller een mondje Nederlands en fungeren als tolk. De communicatie verloopt niet altijd even vlot, maar gelukkig kunnen ook andere nieuwkomers daarbij een handje helpen indien nodig.
Budd’Iz haalde net een subsidie van 34.000 euro binnen via het project ‘Over de grens’. Daarmee wil de stad de nieuwkomers vlotter laten doorstromen naar reguliere clubs en vereniging, eens buddy en nieuwkomer niet meer aan elkaar gekoppeld zijn.
“Naast werk zijn ontspanning en cultuur echt twee belangrijke peilers voor de integratie”, zegt Lothar Feys. “Met de subsidie kunnen we reguliere sportclubs, verenigingen, knutselclubs,… mensen en middelen ter beschikking stellen om de nieuwkomers nog beter met open armen te kunnen ontvangen.”
Bron: Stephanie Demasure - Foto Frank, KW De Weekbode Izegem, 25.08.2017, p. 10