U bent hier
Centrum ondergaat metamorfose
IZEGEM - Het stadscentrum zal de komende vijf tot tien jaar ingrijpend veranderen. Nu al staat vast dat drie locaties - de sites Baertshof, Scheldeman en het klooster - een herbestemming met een combinatie van wonen, openbare diensten en groen zullen krijgen. De stad heeft nu een startnota klaar waarin het de krijtlijnen voor die reconversiesites en een reeks andere deelzones opsomt.
Met de startnota wil de stad de eerste planopties meegeven in verband met de herinrichting van verschillende zones in het centrum. Bedoeling is om eerst met de bevolking en adviesraden in dialoog te gaan vooraleer een voorontwerp te maken.
Baertshof
Het plan voor de site Baertshof, met onder andere de verlaten gebouwen van drukkerij Strobbe, is al het verst gevorderd. "We herbestemmen met de Strobbe-gebouwen bouwkundig erfgoed door de kunstacademie, bib en archiefwerking naar daar te verhuizen", vertelt ruimtelijk planner Pieter Himpe. "Er komen ook nieuwe woongelegenheden, een mix van openbare diensten en veel groen. Daarbij moet hoogbouw niet geschuwd worden, maar steeds in combinatie met voldoende publieke ruimtes. We willen een mooie groene doorsteek tussen de Grote Markt en kasteelpark Blauwhuis." Tegen 2020 moet de hele site getransformeerd zijn.
Scheldeman
Ontbrekende schakel tussen het park en de site Baertshof is de site Scheldeman. De serres van het gelijknamige voormalige tuinbouwbedrijf zijn gesloopt en de gronden zijn in handen van bouwbedrijf Romel, die dit voorjaar ook het aanpalende kasteel Blauwhuis kocht. "In het projectgebied zoeken we naar een stedelijke ontwikkeling die een goede link maakt tussen het kasteelpark en het centrum", weetschepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Maertens (N-VA). "Hierbij gaan we uit van een doorwaadbare groene omgeving waarin de nieuwe bebouwing een plek krijgt. Hoogbouw in de richting van het kanaal zou mogelijk moeten zijn, maar we stellen wel bijzondere eisen qua architectuur en vormgeving van de gebouwen zodat ze visueel een meerwaarde bieden. Parkeren op de site zal ondergronds gebeuren." Eind 2018 moeten de werken voor zeven bouwblokken in drie fases starten.
Klooster
Het voormalige klooster Avé Maria staat leeg en is overgekocht door Immo Bossu uit Rumbeke. De retauratie van het deels beschermde gebouw met daarbij een woon- of handelsfunctie ligt op tafel. "In een nieuw ontwerp wordt de cultuurhistorische waarde verder versterkt door passende toevoegingen, zodat toegankelijke binnenruimtes ontstaan", weet Himpe.
"We voorzien ook de optie om wandelpad 't Kouterke op de site door te trekken richting Dirk Martenslaan."
Ook de plannen voor de afbouw van de centrumbrug en de aanleg van een tunnel onder de sporen komen in de startnota terug. "Wie het in een van de komende legislaturen opnieuw leven wil inblazen, weet dat het huiswerk op ruimtelijk vlak al gemaakt zal zijn", aldus de burgemeester. Zo wordt zowel op site Baertshof als in de deelzones Goederenstation-Brandweer en de huidige bib rekening gehouden met de inplanting van de tunnel en inkorting van de brug. In de zone waar de twee Prizma-scholen liggen droomt de stad er dan weer van om speelpleinen of -plaatsen na de schooluren publiek toegankelijk te maken en de middenschool wil er een nieuwe refter realiseren. De zone van tuincentrum Missiaen leent er zich dan weer toe om het groen van het kasteelpark meer naar het centrum door te trekken. De Etiz-zone aan de Prins Albertlaan wil de stad dan weer verder toeristisch-recreatief ontwikkelen.
De startnota ligt nog tot en met 19 oktober ter inzage. Het RUP zelf moet tegen de zomer van 2018 af zijn.
Bron: Valentijn Dumoulein - RV op hln.be; Het Laatste Nieuws/Mandelstreek, 13.09.2017, p. 15