Dertig inburgeringscoaches worden klaargestoomd

Op 18 maart 2016, over deze onderwerpen: Inburgering

Izegem vangt 35 vluchtelingen op en door het spreidingsplan komen er daar nog eens negen bij. Om die zo goed mogelijk in de maatschappij te integreren maakt de stad werk van inburgeringscoaches.

“Inburgeringscoaches helpen de mensen snel en goed te integreren in de maatschappij met onze normen”, zegt schepen van Integratie Lothar Feys (N-VA). Hij is verrast over de bereidwilligheid van de Izegemnaars om inburgeringscoach te worden. “Op een infoavond hierover mochten we een 30-tal mensen verwelkomen. Twintig gingen al onmiddellijk een engagement aan, tien anderen wachten eerst het vormings- en opleidingstraject af dat ze volgen om inburgeringscoach te worden.”

Het is een mix van mensen die zich engageren: leraars, gepensioneerden, noem maar op. Er waren al voorstellen om extra lessen Nederlands te geven, anderen wilden dan weer kinderen van asielzoekers met hun kinderen meesturen naar de jeugdbeweging of ze laten deelnemen aan een start-to-runprogramma. “Het sociaal engagement valt inderdaad op”, zegt schepen Feys. Het staat in schril contrast met de uitlatingen over asielzoekers op sociale media. “Daar lees je vaak dat we die mensen te veel pamperen. Maar dat is het net niet. We willen door dit coachingsysteem de vluchtelingen optimaal integreren. Daar draait het om”, verduidelijkt de schepen. Wanneer de negen extra vluchtelingen arriveren is niet duidelijk. De opvangplaatsen worden door het OCMW geregeld.

 

Bron: fmr, Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 18.03.2016, p. 6

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is