U bent hier
Eperon d'Or opent de deuren!
Vanaf 24 april zet Eperon d’Or de deuren open voor het publiek. Erfgoeddag betekent de start van een tijdelijke opening en het project “Ondernemen met Erfgoed” maakt onmiddellijk de link tussen de museumsite en het Izegemse handelscentrum.
Logo en huisstijl
De nieuwe lading krijgt ook een nieuwe vlag. Schepen van Cultuur en Toerisme Kurt Himpe maakte de huisstijl van de museumsite bekend. “Het nieuwe logo en de huisstijl zijn volledig in de “look and feel” van het gebouw, maar met een eigentijdse tint”, verduidelijkt Himpe. “De huisstijl is gebaseerd op het kenmerkende raster van de grote ramen in de voorgevel.”
Kennis maken met het art deco gebouw en de topcollectie
Nu de eerste fase van de museumsite afgewerkt is, kan de bezoeker van 24 april tot 18 september terecht in het prachtige voorgebouw met de topcollectie en het streekbezoekerscentrum. “Het prachtig gerenoveerde art deco gebouw van Eperon d’Or, een voormalige schoenfabriek, staat symbool voor het succes van de schoennijverheid in de jaren 1930. De Izegemse fabrikanten én werknemers hadden het goed en de stad kende een bruisend sociaal leven. Dat alles was vooral te danken aan de bloeiende schoennijverheid, maar ook de borstelnijverheid bediende ondertussen al een wereldwijde markt”, zegt schepen Kurt Himpe. “Als bezoeker maak je het verhaal van groei en tegenslag, van evolutie van een landelijke en ambachtelijke samenleving naar een industriestad mee in het beschermde voorgebouw van Eperon d’Or. Pareltjes van schoenen en borstels illustreren dit uitzonderlijke fenomeen.”
“In het streekbezoekerscentrum dat gevestigd is in de gouden schoendoos bovenop het Eperon d’Or - gebouw kunnen de bezoekers terecht voor toeristische informatie over de hele Leiestreek”, legt de toerismeschepen uit. “Toeristen en voorbijgangers kunnen er gratis terecht voor een schat aan toeristische informatie, met tablets, 3D-viewers en een interactieve, digitale kaart van de streek. De blikvanger is de gestyleerde Izegemse skyline die op de muren is aangebracht, maar de bezoeker krijgt er ook een mooi panoramisch zicht op de industriegebieden en het centrum van de stad.”
“Maar is meer aan dit verhaal dan de pracht en praal. Na 18 september zal Eperon d’Or verder uitgroeien tot een heuse industriële erfgoedsite. Want de luister van het voorgebouw kon er niet zijn zonder het harde werk en de vastberadenheid van zoveel mensen die vakkennis opbouwden. Zij gingen steeds weer op zoek naar verbeteringen en vernieuwingen. Al deze mensen, hun stielkennis en hun verhalen zullen een plaats krijgen in het achterliggende fabrieksgebouw van Eperon d’Or. De bezoeker zal er alles te weten komen over grondstoffen, ambacht én mechanisatie. Maar de bouw- en aanpassingswerken van het achtergebouw zijn nog volop aan de gang”, besluit schepen Himpe.
Erfgoeddag op zondag 24 april
“Niet toevallig op zondag 24 april opent Eperon d’Or de deuren”, aldus museumconservator Hilde Colpaert. “Op erfgoeddag krijgt iedereen de kans om gratis kennis te maken met het gerestaureerde voorgebouw van het museum en met de vaste collectie.”
Los van de vaste opstelling is er ook een gelegenheidstentoonstelling rond het erfgoeddagthema ‘Rituelen’. “Want vergis je niet: heel veel borstels en schoenen zijn meer dan ‘zomaar’ gebruiksvoorwerpen. Het is wonderbaarlijk hoeveel rituelen er verbonden zijn aan borstels aan schoenen. We lichten er een aantal uit die verspreid zijn over de levensloop van een mens: ‘Van wieg tot graf’. Nostalgie en verwondering gegarandeerd”, volgens Hilde Colpaert.
Op Erfgoeddag zullen bezoekers ook Georges en Frida Seynaeve tegen het lijf lopen in Eperon d’Or. Hij is een kwispelverkoper, zij is een huisvrouw-schoenstikster. Georges en Frida vertellen graag hun sappige en typisch Izegemse verhalen, helemaal doordrenkt van rituelen. Frida vertelt haar verhaal telkens op het uur (eerste keer om 10 uur, laatste keer om 17 uur), Georges op het half uur (eerste keer om 9.30 uur, laatste keer om 17.30 uur).
“Eén van die leuke rituelen die we kennen vanuit vroegere tijden, is de typische foto van je baby in zijn blootje op een schapenvelletje. Op Erfgoeddag herleeft het verleden altijd weer een beetje. En daarom kunnen fiere ouders hun kleine of jonge spruit laten fotograferen in een uniek retrokader. Een foto kost één euro en de bezoeker krijgt hem meteen mee naar huis”.
Ambassadeurs van Eperon d’Or
“Met de tijdelijke opening van de museumsite wordt ook het startschot gegeven voor het project “Ondernemen met Erfgoed”, zegt Schepen van Lokale economie Tom Verbeke. “Eperon d’Or en de handelaars van het stadscentrum werken samen om hun handelszaken meer aandacht te geven. De handelaars worden daarbij de ambassadeurs van Eperon d’Or. Het museum nodigt zijn bezoekers op zijn beurt uit om een bezoekje te brengen aan het centrum.”
“Concreet krijgen de bezoekers van Eperon d’Or een spaarkaart met een eerste stempel. Daarna moeten ze nog twee stempels verzamelen bij twee verschillende handelaars uit het centrum. Wie een volle spaarkaart heeft en een schiftingsvraag invult, kan meedingen naar een aantal mooie prijzen. Voor de schiftingsvraag hebben vier schepenen het traject van Eperon d’Or naar een welbepaalde plaats in het centrum afgewandeld. Deelnemers zullen moeten inschatten hoelang de schepenen daarover wandelen. De actie loopt in de tijdelijke openingsperiode van Eperon d’Or. In die periode reiken we vier prijzen uit. Op het einde van het traject maken álle deelnemers dan nog eens kans op de hoofprijs, namelijk een weekend in een B&B”, legt economieschepen Tom Verbeke uit.
Ook na de vooropening zal dit project doorlopen. ‘Ondernemen met Erfgoed’ wordt gefinancierd en begeleid door Unizo.