U bent hier
"Het wordt een sobere kerst"
Mandelstreek - BESPARINGEN EN BLACK-OUTS HEBBEN IMPACT OP EINDEJAARSPERIODE
Geen lichtjes
In Pittem en Egem zullen dit jaar geen kerstlichtjes boven de straten hangen. "Een drastische beslissing", beaamt burgemeester Ivan Delaere (CD&V). "Onze oude kerstverlichting is versleten en we investeren voorlopig niet in nieuwe. Zo besparen we toch 25.000 euro. We gaan op termijn een masterplan rond openbare verlichting opmaken en daarin ook nieuwe kerstverlichting verwerken. Dat betekent niet dat er dit jaar geen kerstsfeer in onze gemeente zal zijn, maar het zal beperkt zijn. We plaatsen wel kerstbomen en daarin zullen lichtjes prijken die met een timerklok bediend worden."
Alternatieve versiering
Ook Hooglede gaat fors besparen op kerstverlichting. "We doen dit niet voor het afschakelplan, maar vooral omdat we als gemeente het goede voorbeeld willen geven", legt burgemeester Rita Demaré (CD&V) uit. "Het wordt een sobere kerst, met beperkte sfeerverlichting. Er komen enkel wat accenten in het centrum. Momenteel schrijven we de scholen en kinderopvang aan om alternatieve kerstversiering te knutselen voor Hooglede en Gits. Ook pakjes in zilverpapier in bomen kunnen al heel wat sfeer geven. Ook aan de Rodenbachwijk en Zevekote hebben we gevraagd hun huizen op een andere manier te versieren. Het zal wel opvallen dat de gemeente minder verlicht is", beseft Demaré.
Minder lang aan
Izegem hangt dit jaar evenveel lichtjes op, maar gaat die nu ook over de deelgemeentes verspreiden. "We gebruiken nog altijd onze 42.500 lichtjes, maar zullen die spreiden over het centrum van Izegem en de dorpskernen van Emelgem en Kachtem", zegt burgemeester Bert Maertens (N-VA). "Ook de wijk Bosmolens krijgt voortaan kerstverlichting in de buurt van de kerk. Dat betekent dus dat er in het centrum minder zullen hangen, maar daar hingen er vroeger toch al in overvloed."
De lichtjes zullen er ook pas na Sinterklaas komen en zullen 's nachts minder lang branden. "We laten ze branden tot middernacht, terwijl dat vroeger de hele nacht was. Tussen kerst en nieuw branden ze iets langer, tot 1 uur. Een paar jaar geleden zijn we al overgeschakeld naar LED's, waardoor we 20.000 euro hebben bespaard."
Tielt volgt dezelfde aanpak. "Vroeger lagen de kerstlichtjes altijd aan, van begin december tot na Driekoningen (6 januari, nvdr). We houden ook rekening met de alarmfases voor energievoorziening. Daar zijn drie codes: groen, oranje en rood. Zodra die oranje aangeeft - en dus wijst op een mogelijk stroomtekort - gaan we de verlichting uitschakelen", legt burgemeester Els De Rammelaere (N-VA) uit.
Ook Meulebeke, dat net als Tielt in het afschakelplan zit, volgt die redenering. "Zodra de temperatuur onder het vriespunt zakt, zullen we onze kerstverlichting afleggen", verzekert burgemeester Dirk Verwilst (CD&V). "Niet zozeer om te besparen, maar wel om onze burgers te sensibiliseren om zuinig met elektriciteit om te springen."
Duurzaamheid
Roeselare koos jaren geleden al voor duurzaamheid. "Wij lanceerden in 2007 al onze ecologische kerstlichtjes", verduidelijkt centrummanager Alex Leupe. "We kochten toen LED-lampjes met het laagste verbruik. Die verbruiken negentig procent minder elektriciteit. Daarnaast hebben we de voorbije drie jaar het aantal overspanningen in de straten verminderd. Verder heeft de verlichting van de ijspiste timers zodat alles uitgeschakeld wordt als er geen activiteit meer is en ook de ijspiste zelf werkt met energiezuinige koelers."
Roeselare neemt dus al een pak maatregelen om het energieverbruik binnen de perken te houden tijdens de kerstperiode. "Maar als er echt stroomproblemen opduiken deze winter en er een tekort dreigt, gaan we de verlichting uitschakelen."
Hetzelfde in Staden, Oostrozebeke, Lichtervelde, Ingelmunster en Wingene, waar de kerstverlichting uitgaat als de gouverneur daartoe oproept of er stroomtekort dreigt.
Bron: Valentijn Dumoulein, Charlotte Degezelle en Bieke Cornillie op hln.be