Huidige coalitie wil liefst voortdoen

Op 5 oktober 2012

SP.A-Groen en CD&V zijn 'natuurlijke bondgenoten'

Izegem: thuisbasis van Geert Bourgeois. En met het enthousiasme rond zijn partij is N-VA de te duchten partij. Toch bibberen zijn concurrenten niet bepaald van angst.

 

'Neen. Geen herhaling van 2006. Deze keer is het burgemeesterschap wel degelijk de eerste prioriteit. De sjerp staan we aan niemand af, tenminste als het kartel opnieuw de grootste wordt.'

Frank Duhamel, lijsttrekker voor SP.A-Groen in Izegem, heeft geen zin in het scenario van zes jaar geleden. Toen kwam zijn fractie als onbetwiste winnaar uit de verkiezingen, maar de zetel van de burgemeester ging finaal naar CD&V. Niet door slecht te onderhandelen: de progressieven leverden vijf van de zeven schepenen en bovendien nog de OCMW-voorzitter. Maar omdat de gezamenlijke lijst wel meerdere kandidaten had maar geen uitgesproken leider. Dat is anders nu: Duhamel zwaait de plak.

'Ik ben kandidaat-burgemeester', bevestigt hij. En de kans dat hij het wordt, is realistisch.

Izegem is, mede door zijn zwaar arbeidersverleden, een rood bastion. Waar de syndicaten en de mutualiteiten historisch sterk verankerd zijn en figuren als Gustaaf Nyffels en Robert Vanlerberghe nog steeds tot de verbeelding spreken.

Door zes jaar geleden in kartel te gaan, heeft SP.A-Groen bovendien haar linkerflank perfect afgeschermd. En stemmen verliezen aan rechts? 'Ons programma verschilt inhoudelijk weinig met dat van CD&V en de N-VA. Dat kan dus geen argument zijn', zegt Duhamel.

'De strijd is vooral ter rechterzijde', vermoedt Bert Maertens, kamerlid en lijsttrekker voor N-VA. 'In tegenstelling tot de rest van West-Vlaanderen zit het Vlaams Belang in Izegem stevig in het zadel. En Open VLD is een groot raadsel.'

N-VA hoopt minstens één zetel vooruit te gaan. 'Twee is mogelijk, drie fantastisch. Maar gemakkelijk zal het niet worden', geeft Maertens toe.

Profiteren

SP.A-Groen en CD&V zijn voorstanders om de huidige coalitie voort te zetten en zeggen dat ook met zoveel woorden. De twee fracties omschrijven elkaar als 'natuurlijke bondgenoten'. Dat komt door een sterke 'linksere' ACW-vleugel binnen CD&V. 'En tussen de leden van beide fracties klikt het persoonlijk bijzonder goed', vindt Gerda Mylle, de huidige burgemeester en lijsttrekker voor de christendemocraten. Van een voorakkoord is geen sprake. Iedereen praat met iedereen.

Toch is de kans klein dat N-VA na oktober mee mag regeren. 'Alleen wanneer de huidige meerderheid zware klappen krijgt en mijn partij fors vooruitgaat - ja, dan is het mogelijk', beseft Maertens.

Maar speelt N-VA dan geen thuismatch? Izegem is toch de uitvalsbasis van Geert Bourgeois, minister in de Vlaamse regering en jarenlang al boegbeeld van de partij? 'Bourgeois duwt de lijst, voor de eerste keer. Afwachten dus wat dat geeft', zegt Maertens.

Ondanks het nationale enthousiasme voor N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn de concurrenten van Bourgeois niet bepaald onder de indruk. 'In 2006 trok hij nog de lijst en hij verloor toen', zegt Mylle. 'Ik denk dat de Izegemnaar het verschil wel ziet tussen het verhaal dat N-VA lokaal vertelt en dat op het Vlaamse of het federale niveau.'

Duhamel: 'Bourgeois heeft een mooi parcours gereden. Maar lokaal heeft hij zijn stempel niet gedrukt.'

Veilige buurt

Grote electorale vraagstuk is wat de nieuwe inwoners van Izegem zullen stemmen. Het voorbije decennium kende de stad een grote toevloed aan jonge gezinnen, op zoek naar betaalbare woningen en een veilige buurt om de kinderen te laten opgroeien. De meeste daarvan wonen nu in nieuwe wijken of verkavelingen.

Tijdens zijn huisbezoeken heeft Maertens het gevoel dat die groep dicht aanleunt bij zijn programma. 'Veiligheid is voor hen belangrijk, net als voldoende plaatsten in crèches. Twee punten waar we zwaar op inzetten.'

 

Bron: De Standaard

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is