Internationaal Schoenencongres komt naar Izegem

Op 25 januari 2018, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed, Toerisme
Foto: ook in de Tsjechische stad Zlin is er een schoenenmuseum.

Het gerenommeerde Internationaal Schoenencongres dat al jaren in de Tsjechische stad Zlin georganiseerd wordt, komt dit jaar naar Izegem. “Een unieke kans voor onze stad en voor Eperon d’Or”, zegt schepen van Cultuur en Externe Relaties Kurt Himpe (N-VA).

Zlin is een partnerstad van Izegem en de bakermat van het schoenimperium Tomáš Baťa. “Twee jaar geleden trok ik de stoute schoenen aan en tijdens een officieel bezoek aan de Tsjechische stad naar aanleiding van het Internationaal Zlin Filmfestival stelde ik aan de burgemeester en de directeur van het schoenmuseum voor om de volgende editie van het Internationaal Schoenencongres naar Izegem te brengen”, zegt schepen Himpe. “Er was onmiddellijk een akkoord en de voorbereidingen konden opgestart worden.”

“Het congres zal plaatsvinden in november met vakmanschap en duurzaamheid in historisch en actueel perspectief als thema”, zegt Himpe. “Door het congres zal de nieuwe museumsite internationaal op de kaart gezet worden en zullen de deelnemers met Izegem en de regio kunnen kennismaken. Aan het congres namen tot nu toe delegaties uit ons land, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Frankrijk en Canada deel.”

Nauwe contacten

“Het Internationaal Schoenencongres werd tot nu toe altijd in Zlin georganiseerd”, vult conservator Hilde Colpaert aan. “Izegem stuurde ook altijd een delegatie naar het congres en zorgde ook al verscheidene keren voor een uiteenzetting. Dat gebeurde een eerste keer door Raf Vandenberghe in 2000.”

“Door de deelname aan dergelijke internationale congressen slagen we erin verder te professionaliseren en contacten te leggen. We krijgen dit jaar de kans om dit congres in Izegem te organiseren en misschien is dit een stap naar nog nauwere contacten tussen het schoenenmuseum in Zlin en Eperon d’Or”, besluit Hilde Colpaert.

 

Foto: ook in de Tsjechische stad Zlin is er een schoenenmuseum.

 

Foto: ook in de Tsjechische stad Zlin is er een schoenenmuseum.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is