Izegem pompt miljoen euro in renovatie kasteel Wallemote

Op 26 november 2013, over deze onderwerpen: Patrimonium

Het kasteel Wallemote zal binnenkort niet enkel kunnen gebruikt worden door verenigingen, de stad Izegem wil er ook privéfeestjes laten plaatsvinden. 'We willen het gebouw beter laten renderen', zegt schepen van Patrimonium Caroline Maertens (N-VA).

Nadat de buitenkant in een vorige legislatuur al werd aangepakt, is ook de binnenkant van kasteel Wallemote aan renovatie toe. De werken worden geschat op 1,8 miljoen euro waarvan 800.000 euro gesubsidieerd wordt. Het vorige stadsbestuur tekende al de plannen uit, het huidige bestuur verfijnt ze. Nieuw is dat naast verenigingen - die de absolute voorrang krijgen - ook privé-personen het gebouw zullen kunnen huren.

Geen oneerlijke concurrentie

'We denken hierbij aan teambuildingactiviteiten, seminaries maar ook babyborrels of communiefeesten', zegt schepen van Patrimonium Caroline Maertens (N-VA). Ook de stad zelf zal meer een beroep doen op de infrastructuur. Het stadsbestuur wil marktconforme prijzen hanteren om geen oneerlijke concurrentie met andere aanbieders van dergelijke ruimtes in de stad te voeren.

'We hebben ons voornemen afgetoetst met de provincie, en ook die heeft geen probleem met de nieuwe invulling zolang die past in het concept van het 'stil' provinciaal domein waarin het kasteel gelegen is. Wat de kleine wijziging van de renovatie betreft, daar zijn ook geen problemen rond. Er moet geen nieuw renovatiedossier opgemaakt worden.'

De renovatie bestaat erin dat in de kelderverdieping sanitair wordt ingericht en ook een vergaderzaal. Op de gelijkvloerse verdieping blijft de beschikbare ruimte behouden voor de verenigingen. De eerste etage, waar nu een conciërgewoning is, wordt volledig ingericht als vergaderruimte.

De tweede verdieping wordt dan omgebouwd tot woning voor de huisbewaarder. De werken zijn gepland voor na de zomervakantie van volgend jaar en zouden afgerond zijn in juli 2015. Tijdens de werken gaat het kasteel volledig dicht. De verenigingen die vaste gebruiker zijn van het kasteel werden volgens het stadsbestuur op de hoogte gebracht.

 

Bron: Het Nieuwsblad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is