Izegems schoentje past in ieder mondje

Op 3 november 2017, over deze onderwerpen: Economie en ondernemen, Erfgoed

Na vijf jaar gaan bekende Izegemse gebakjes weer in productie

IZEGEM - Het is het enige schoentje dat je niet per paar moet kopen. Bovendien zijn ze niet links noch rechts. Reden? Het moet in ieders mondje passen! Na een stilte van vijf jaar gaan de bekende Izegemse gebakjes opnieuw in productie. Bedenker van het schoentje, Jean-Pierre Verfaillie, geeft de fakkel door aan bakker Kris in Emelgem.

1983 is het jaar waarin Jean-Pierre Verfaillie vader werd van een flinke zoon, maar ook van het Izegemse Schoentje. “In plaats van de klassieke doopsuiker, ontwikkelde ik een schoentje in marsepein voor de geboorte van mijn zoon,” bekent Jean-Pierre. Een jaar later kwam het schoentje dan toch in de toonbank van de bakkerij terecht.

“Het was veruit het populairste gebakje in onze winkel. Van heinde en ver kwam men naar Izegem om het Schoentje te proeven. Aangezien we in de stad ‘van borstels en schoenen’ wonen, kreeg ik heel wat mensen over de vloer die in de schoennijverheid werkten of gewerkt hadden. Ook voor hen was het een speciaal gebakje,” vertelt Jean-Pierre met enige trots.

“Erg verrast”

Met de sluiting van de winkel van Jean-Pierre kwam er meteen ook een einde aan de productie van het befaamde schoentje. Jean-Pierre was dan ook erg verrast dat er na vijf jaar toch nog interesse was voor ‘zijn’ schoentje. “Na het telefoontje van Kris heb ik echt een dag of twee op wolken geleefd. Zo trots was ik dat ‘mijn’ schoentje na al die jaren nog steeds bekend was. Ik stond dan ook erg positief tegenover een herlancering van het gebakje,” vertelt Jean-Pierre.

Het idee om de (hand)schoen terug op te nemen, ontstond bij Danny Wittebroodt. De nieuwe uitbater van The Cottage wilde zijn zaak graag van andere horecazaken in de stad onderscheiden door iets ‘typisch Izegems’ aan te bieden. “Na wat surfen op internet stootte ik op het Izegems Schoentje. Typisch Izegems en lekker bij een kopje koffie, kortom een ideaal product om op de kaart te zetten. Voor de productie van het gebakje kwam ik al snel bij bakker Kris uit. We kennen elkaar inmiddels al enige tijd, dus was mijn keuze snel gemaakt,” legt Danny uit.

Signatuurgebakje

Bakker Kris was meteen gewonnen voor het idee van Danny. “Hoewel mijn vrouw en ik niet van Izegem afkomstig zijn, wist ik wel van het bestaan van het gebakje af. Het is inderdaad een echte Izegemse lekkernij, en ik voel me zeer vereerd dat ik dit gebakje nieuw leven kan inblazen. Ik wil Jean-Pierre dan ook heel hard bedanken dat hij zijn recept wilde delen met mij. Ook Danny verdient een bijzonder dankwoordje want hij kwam met dit fijne idee aanzetten,” vertelt Kris. Na de Emelgemse peretaart is dit voor Bakkerij Kris een tweede signatuurgebakje waarmee hij zich op de Izegemse kaart zet.

Qua smaak en uitzicht zijn de schoentjes in elk geval helemaal hetzelfde gebleven. “Als ik nu het resultaat zie, ben ik echt wel trots op mijn product en op het feit dat het een tweede leven heeft gevonden bij bakkerij Kris. Het schoentje zal gegarandeerd met dezelfde liefde en passie gemaakt worden,” aldus Jean-Pierre.

Het gebakje, dat bij menig Izegemnaar heel wat herinneringen oproept, wordt opnieuw gelanceerd in het feestweekend van Eperon d’Or op 3, 4 en 5 november, waar het op zaterdag 4 november te koop zal zijn. Daarna zal het taartje exclusief te verkrijgen zijn bij Bakkerij Kris (Prinsessestraat 5) en café The Cottage, op een boogscheut van Eperon d’Or (Prins Albertlaan). 

 

Bron: CT, KW De Weekbode Izegem, 03.11.2017, p. 11

 

KW De Weekbode Izegem, 03.11.2017, p. 11

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is