Izegemse en Kachtemse parochieregisters gedigitaliseerd en online raadpleegbaar

Op 30 maart 2018, over deze onderwerpen: Erfgoed

De Izegemse en Kachtemse parochieregisters zijn gedigitaliseerd en vanaf nu online raadpleegbaar. “In West-Vlaanderen was Izegem een van de laatste steden en gemeenten waarvan deze registers nog niet digitaal ter beschikking waren. Daar is nu verandering in gekomen”, zegt schepen van Archief Kurt Himpe (N-VA). 

“In juni vorig jaar werden de Izegemse en Kachtemse parochieregisters uit het stadsarchief opgehaald door het Brusselse Rijksarchief. Naast deze registers die voor Izegem gestart werden in 1606, worden ook de klappers tijdelijk afgestaan. Dat zijn de registers met de alfabetisch op familienaam gerangschikte dopen, huwelijken en begrafenissen. Deze registers werden uitgeleend aan het Brusselse Rijksarchief om ze te laten digitaliseren. Ze vervangen in de rijksarchieven van Brugge en Kortrijk de oude microfilms die in een bedenkelijke toestand verkeren”, verduidelijkt de archiefschepen.

Via de website van het Rijksarchief zijn de parochieregisters ter beschikking voor het brede publiek. Voor de parochieregisters van Emelgem was dit al het geval.
“Heel wat historici en vooral genealogen waren vragende partij om hun onderzoekswerk voor onder meer het opmaken van stambomen te vergemakkelijken”, besluit Himpe.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is