U bent hier
Minister Diependaele investeert in erfgoed uit Izegem
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor zes restauratieprojecten in de provincie West-Vlaanderen. De Vlaamse overheid kent voor deze projecten samen een premie van 709.215,44 euro toe. Naast projecten in Brugge, Heuvelland, Kortrijk, Oostende, en Vinkem krijgt ook onze stad een premie van ruim 123.000 euro voor restauratiewerken aan de elektriciteitscentrale. “Dit subsidiebedrag zorgt mee voor de opwaardering van deze site als tweede belangrijke museum in onze stad”, reageren N-VA-schepenen Kurt Himpe en Caroline Maertens tevreden.
Voor de site Museum Stoom & Stroom en Schoorsteen in onze stad is een beheersplan gemaakt. In het kader van dat beheersplan zijn een aantal prioritaire instandhoudingswerken geformuleerd. Eén daarvan is de restauratie van de schoorsteen. “De top van de schoorsteen wordt nu gereconstrueerd in zijn oorspronkelijke staat, de dichtgemetselde inkom wordt terug opengemaakt en de lift in de schouw wordt afgebroken. Voorts wordt de gevel gereinigd en de bakstenen worden hersteld en opnieuw gevoegd. Ook komen er lichten aan de binnenzijde van de schouw om het monument op die manier uit te lichten. Voor deze restauratiewerken is een premie van 123.958,29 euro toegekend”, weet Schepen van patrimonium Caroline Maertens.
Volgens schepen van Erfgoed Kurt Himpe heeft de schouw geen functie meer, maar is het een belangrijk baken in de stad en verwijst het naar het industriële verleden van de site. “De elektriciteitscentrale werd in gebruik genomen in 1901, nadat de gemeente in 1899 besliste om een elektrische centrale in te richten voor de verlichting van de stad. Aanvankelijk waren er weinig afnemers, maar vanaf de jaren 1910 kwam er een steeds grotere vraag naar elektriciteit door het mechanisatieproces in de borstel- en schoennijverheid. In 2015 werd de elektriciteitscentrale beschermd als monument, nadat in 1978 al de stoommachine was beschermd”.
Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/51611