Nieuw kattenbeleidsplan voor stad Izegem!

Op 22 april 2020, over deze onderwerpen: Leefmilieu - dierenwelzijn

Op de gemeenteraad van 21 april 2020 werd het nieuwe kattenbeleidsplan voor  Izegem goedgekeurd. De stad beschikt voortaan over een professioneel en dierenvriendelijk plan om  de zwerfkattenproblematiek op haar grondgebied aan te pakken.  Voor de opmaak van het plan ging de stad in zee met het Dierenasiel Regio Roeselare. “Zo sparen we  niet alleen kosten uit maar bieden we onze inwoners een transparante werkwijze aan”, vertelt schepen van Dierenwelzijn Lisbet Bogaert (N-VA). 

Het zijn de steden en gemeenten die in Vlaanderen verantwoordelijk zijn voor de opvang van alle zwervende en verloren gelopen dieren op hun grondgebied.  Vlaams Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts bepaalde in  2018 dat elke stad of gemeente een omvattend zwerfkattenplan moest opstellen. “Izegem was een van de gemeentes die nog geen plan had opgesteld maar daar komt nu verandering in ”, vertelt schepen Lisbet Bogaert.

Samenwerking met Dierenasiel Regio Roeselare

Izegem gaat voor professionalisering, kwaliteit en dierenvriendelijkheid. “We gaan hiervoor in zee met  Dierenasiel Regio Roeselare dat instaat voor de volledige asielwerking en voor ons zwerfkattenbeleid. Het asiel neemt ook alle  taken en kosten van de dierenarts voor haar rekening.  We beperken op deze manier  de kostprijs tot slechts 0,54 euro per inwoner en bieden bovendien een kwalitatieve aanpak aan. Met het plan zetten we in op het lokaliseren van de zwerfkatten en sensibiliseren we onze burgers. We maken duidelijk welke verplichtingen er zijn en wat de procedure is bij de  aanpak van de zwerfkattenproblematiek.  De samenwerking met het dierenasiel gaat officieel van start op 1 mei”.

Vangen, steriliseren en terugplaatsen

In het nieuwe plan wordt er gewerkt volgens het systeem van ‘trap’, ‘neuter’ en ‘release’ of het vangen, steriliseren en terugplaatsen van zwerfkatten.  “Mensen kunnen zwerfkatten voortaan melden via een vast telefoonnummer en emailadres” vertelt Lisbet Bogaert. “Meldingen worden daarna doorgegeven aan het dierenasiel dat dan vangacties organiseert met slimme vangkooien. Zodra een kat is gevangen, wordt er een signaal verstuurd.  Het dierenasiel Regio Roeselare doet vervolgens een gezondheidsonderzoek en staat in voor castratie of sterilisatie.  Tenslotte staat het asiel ook in voor terugplaatsing of adoptie van de zwerfkatten”. 

De stad stelt daarnaast een aantal vrijwilligers aan die verschillende voeder- en schuilplaatsen zullen onderhouden. Izegem voorziet hen van een voederpasje en van het nodige voeder.  Schepen Bogaert geeft nog mee dat de stad werkt met een meldpunt voor haar inwoners. Mensen kunnen terecht op het nummer 051 337 319 of  mailen naar marlies.decruy [at] izegem.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is