U bent hier
Nieuw stadsdeel in Izegem: het Baertshof
IZEGEM - Met de ontwikkeling van het Baertshof komt er een nieuw stadsdeel bij in Izegem. Onder meer de bibliotheek, de kunstacademie en het stedelijk archief verhuizen naar de oude site Strobbe. Het bestuur zette de krijtlijnen uit en de bevolking kon gisteren oordelen over de invulling.
“Een grote zone pal in het centrum waar nu nauwelijks iemand woont, wordt straks een groene oase waarin bewoning en gebouwen met een openbaar karakter hand in hand gaan”, schetsen stadssecretaris Anton Jacobus en schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Maertens (N-VA). De site Baertshof wordt gerealiseerd op de plek waar nu de oude gebouwen van Strobbe en het vroegere politiebureau staan.
Bedoeling is dat die gebouwen grotendeels tegen de vlakte gaan en plaats maken voor nieuwbouw. “In die nieuwbouw zullen we de kunstacademie Art'Iz onderbrengen. Ook de bib en het stadsarchief verhuizen daar naartoe”, zegt de schepen.
Op de nieuw te creëren site is er ook ruimte voor hogere gebouwen. “We hebben bewust gekozen voor een park met ruimte voor bebouwing, en niet omgekeerd. In ruil laten we die bebouwing iets hoger worden dan nu. Op die manier sluit dat perfect aan bij de nieuwe woonzone tussen het goederenstation en het kanaal. En er zit nog een dergelijke zone aan te komen tussen de site Baertshof en het Blauwhuisdomein.” Dit laatste is wel een privéproject, maar moet volgens de stadssecretaris nog meer ruimte voor groen laten. “We gaan over van groen, groener naar het Blauwhuisdomein.”
Nog omwille van dat groen zullen parkeerplaatsen vooral ondergronds gaan. Omdat diverse gebouwen op de site in handen zijn van privépersonen wordt een soort grondbank gecreëerd, een vennootschap waarin alle eigenaars vertegenwoordigd zijn en die instaat voor de ontwikkeling.
De oude gebouwen waar nu de academie in huist en de bibliotheek worden verkocht. Het bestuur wil vaart steken achter de plannen. Begin juli zou het masterplan af moeten zijn, waarna de eigenaars aan de slag kunnen.
“Laat dit mini-Middelheim worden”
Heemkundige kring Ten Mandere krijgt een lokaal op de site. Vertegenwoordiger Bart Blomme is over het algemeen positief over de voorstellen. Er mogen wel wat meer waterpartijen komen. En kunst. “Er is behoefte aan meer kunst in het straatbeeld. Kunst in een groene omgeving is een echte meerwaarde. Ik denk meteen aan een mini-Middelheim.”
Samen met enkele andere aanwezigen kwam Bart Blomme ook met het idee van een kiosk op de proppen. “Een plaats om rustig te kuieren. Dat past perfect in het plaatje.”
“Kasteelstraat verkeersluw, maar geen knip”
De aanwezigen waren eensgezind over de Kasteelstraat: die moet verkeersluw worden, maar doorgang moet mogelijk blijven. Ook Koen Geldof, directeur van de Prizmaschool, pleit daarvoor. “We bouwen binnenkort een restaurant in de Kasteelstraat. Er moeten dus bestelwagens en leveranciers kunnen laden en lossen. De straat autoluw maken moedigen we wel aan. Dat kan de veiligheid alleen maar ten goede komen.” Samen met Rudy Maes, voorzitter van de raad van bestuur, wil hij graag de dialoog aangaan tijdens het verdere ontwerp. De school grenst immers aan de site.
Bron: Frank Meurisse - sdi, Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 20.05.2017, p. 3; cf. nieuwsblad.be