U bent hier
Ondernemen en overheid: ’n opportuniteit!
Zowel in het N-VA-verkiezingsprogramma als het beleidsplan van deze meerderheid krijgt lokale economie een belangrijke plaats. Terecht. Lokale economie is belangrijk om werk in eigen streek te bewaren en uit te breiden. In een aangename en aantrekkelijke winkelstraat winkelen, behoort daar evenzeer toe, maar mag zich daar niet tot beperken.
N-VA heeft woord gehouden en ondertussen is een fulltime projectleider lokale economie aangeworven om in onze stad een nieuwe dynamiek te brengen. Ook de economische adviesraad hebben wij grondig herwerkt. In die korte periode is er al veel gebeurd, gelukkig.
Als politieke partij willen wij blijven voeding geven aan de stad en de verantwoordelijken om deze economische dynamiek concreet te maken. Daarom hebben we een aantal ideeën samengebracht die op korte en op langere termijn volgens N-VA zuurstof kunnen brengen in de Izegemse economie.
De uitgangspunten van het N-VA lokale economiebeleid zijn de volgende:
- de gemeente moet een bedrijfsvriendelijk klimaat scheppen zowel wat administratie, fiscaliteit en ruimtelijke ordening betreft
- de beleidsvoorbereiding en –uitvoering moet gebeuren in samenspraak met de lokale kmo’s, de handelaars, de landbouwers en de organisaties die hen vertegenwoordigen
- de gemeente moet haar verantwoordelijkheid nemen in verband met mobiliteit en veiligheid
- de gemeente en de ondernemingen hebben elk een eigen rol en verantwoordelijkheid inzake werkgelegenheid en de lokale sociale economie in het bijzonder
Waarom vindt N-VA Izegem de lokale economie zo belangrijk?
Het is erg belangrijk om bedrijven in de eigen gemeente te hebben, te houden en nieuwe aan te trekken. Bedrijven betekenen jobs. En jobs staat synoniem voor welvaart voor de inwoners. Werknemers gaan vaak inkopen doen in de gemeente waar ze werken. En dat komt de kleinhandel ten goede. Maar jobs trekken ook gekwalificeerde inwijkelingen aan die op hun beurt de lokale economie steunen door hier te wonen en te winkelen. Daarom is het essentieel om te zorgen dat de ondernemers in Izegem een plek vinden om hun dromen te realiseren.
Wat kan Izegem als gemeente nu concreet doen? N-VA Izegem wil enkele zaken uitlichten die volgens ons belangrijk zijn om de lokale economie (bedrijven, kleinhandel, landbouw) in onze stad aan te zwengelen.
- de gemeente moet de startende ondernemer kunnen begeleiden van A tot Z: van opstart en vergunningen over begeleiden naar geschikte panden tot verwijzen naar subsidies van lokale of hogere overheden. Dergelijke actieve trajectbegeleiding moet de opstart voor de ondernemer makkelijker maken. De projectleider lokale economie vormt het unieke aanspreekpunt en wordt in die rol erkend.
- Ook voor de bestaande ondernemingen moet de gemeente de weg kunnen wijzen naar subsidies en opportuniteiten wat aankoop of huur van geschikte panden betreft. Dit laatste kan de gemeente doen door een economische kaart aan te reiken waarbij alle economische activiteiten op ons grondgebied in kaart worden gebracht en jaarlijks een actualisering kennen. Hier zien we vooral mogelijkheden tot samenwerking tussen de gemeente, die als coördinator optreedt, en de private bedrijven. Het oprichten van een databank op de specifieke ondernemerswebstek (zie onder) vormt hier het ideale platform voor. Vanuit het Huis van de Lokale Economie kan een databank worden opgesteld waarin alle publieke en private gronden en panden, met economische bestemming, worden opgenomen. Ede ‘ondernemer’ krijgt met een blik zich top het volledige aanbod.
- Om dit te kunnen verwezenlijken zijn een aantal middelen nodig. Zo moet er een aparte webstek komen www.ondernemeninizegem.be waar alle bovenstaande informatie te halen is. Zo kan de ondernemer of de potentiële ondernemer alle mogelijke informatie ophalen. Maar de gemeente moet ook naar de ondernemers stappen. Proactief moet de gemeente een duidelijke visie hebben op wat er leeft bij de ondernemers en wat de gemeente kan doen om het ondernemen te faciliteren of te verbeteren. Op vandaag zijn er natuurlijk de werkgeversorganisaties en is er de economische raad maar in een 1 op 1 gesprek of in sectorgesprekken kan de gemeente veel gerichter informatie bemachtigen en directer inspelen op behoeftes. En waarom mag de gemeente niet actief op zoek gaan naar ondernemers en bedrijven die een meerwaarde kunnen leveren voor de Izegemse economie?
- Uit die persoonlijke contacten met de bedrijven moet de gemeente in overleg met de werkgeversorganisatie onderzoeken of er geen samenwerkingsverbanden kunnen gemaakt worden tussen de ondernemers enerzijds en tussen de ondernemingen en de gemeente anderzijds.
- Zo zou het kunnen dat de bedrijven op de verschillende bedrijventerreinen wel behoefte hebben om met alle bedrijven van het betrokken bedrijventerrein te overleggen over bepaalde thema’s.
- Of blijkt dat er op initiatief van de gemeente gezamenlijke aankopen of bijscholingen kunnen georganiseerd worden bvb over milieuaangelegenheden.
- Uit die contacten kan ook blijken dat er behoefte is aan netwerkmomenten georganiseerd door de gemeente waarbij er zelfs rondom bepaalde thema’s kan gewerkt worden waarbij de ambtenaren als domeinspecialisten de rol van de gemeente kunnen toelichten.
- Daaruit kunnen ook beurzen groeien zoals een gemeenschappelijke jobbeurs, de organisatie van een jaarlijkse Izegemse Bedrijvendag (naar analogie met Open Bedrijvendag), jaarlijkse netwerkavond ‘Ondernemen in Izegem’.
Specifiek naar de kleinhandel toe kan Izegem ook initiatief nemen. Om te starten moet in kaart gebracht worden welke panden er allemaal geschikt zijn om kleinhandel in onder te brengen. Die databank, die ook voor andere bedrijfsgebouwen en gronden moet aangelegd worden, moet geïnteresseerden aanzetten om gericht te kunnen zoeken. Maar met die databank kan de gemeente ook potentiële ondernemers proactief benaderen.
Maar er zijn nog tal van andere zaken die de gemeente kan doen om het winkelen in Izegem aangenaam te maken:
- Propere winkelstraten met aangepast meubilair
- Kindvriendelijke kunst om op te spelen
- Wifi-zone aanleggen door de winkeliers te stimuleren om het eigen wifi-netwerk beveiligd open te stellen.
- Wanneer de stad bewoners huldigt of viert, kan er perfect een aankoopbon worden geschonken die bij alle Izegemse kleinhandelszaken kan ingeruild worden.
- Er kan overwogen worden om een getrouwheidskaart in te voeren die voor het ganse Izegemse gebied geldt en waar de handelaars zelf bepalen welk type korting ze willen geven.
- Routes uitwerken die de consument begeleidt in het zoeken van de juiste producten bvb een culinaire route, kroegenroute, schoenenroute enz.
- Stimuleren van extra koopacties bvb een laatavondopening of extra koopzondag zoals binnenkort ism Steps
- Winkels laten samenwerken om een grote modeshow te organiseren op de Markt met kledij, schoenen, brillen, accessoires,….
- Proefproject opstarten waarbij een (mobiele) speeltuin of kinderopvang gebeurt op zaterdagnamiddag tegen betaling of tegen een voucher van een winkelier. Bij succes kan dit overgedragen worden aan het straatcomité
- Achtergrondmuziek laten spelen in de winkelstraten tijdens de openingsuren om een gezellige sfeer te creëren.
- Arrangementen uitwerken tussen de Izegemse publieke en private musea en de handelaars
Ook de landbouw laten we niet in de kou staan. Om de eigen producten te promoten stellen we voor om:
- Een seizoensgebonden avondmarkt te organiseren in een deelgemeente of in het centrum waar lokale landbouwers hun waar kunnen aanbieden
- Dag van de Izegemse landbouw te organiseren
- Restaurants overtuigen om thematisch te werken rond eigen landbouwproducten.