U bent hier
Ramkraken Izegem: N-VA wil meer inbraakpreventie en grotere pakkans
N-VA Izegem pleit voor meer inbraakpreventie. De partij wil een betere bekendmaking van het gratis inbraakpreventieaanbod van de politie en de oprichting van een buurtinformatienetwerk zoals in andere gemeenten uit de streek. Maar de N-VA wil ook de pakkans van criminelen vergroten, door de investering in vaste camera’s met automatische nummerplaatherkenning. Dat zeggen N-VA-politieraadslid Piet Seynaeve en lijsttrekker Bert Maertens naar aanleiding van de ramkraken die deze nacht in Izegem gepleegd zijn. Piet Seynaeve zal de burgemeester op de eerstvolgende gemeenteraadszitting interpelleren over dit bruut inbraakgeweld.
Deze nacht waren twee Izegemse bedrijven het slachtoffer van drieste inbraken. Al wekenlang is er een echte plaag van ramkraken en homejackings in de grensstreek met Frankrijk. Nu deint die overvallenplaag ook verder uit richting binnenland, met eerst Roeselare en nu ook Izegem als geliefkoosd inbraakterrein.
“Deze inbrakengolf moeten we met alle macht bestrijden”, stelt N-VA-Kamerlid Bert Maertens. “Een strafrechtelijke vervolging van de criminelen en een effectieve strafuitvoering zijn uiteraard absolute minimumvereisten. Maar daar hebben de gemeenten weinig of geen vat op. De lokale besturen kunnen op eigen houtje wel initiatieven nemen die voor een betere inbraakpreventie en een grotere pakkans zorgen. De N-VA vraagt daarom dat de Izegemse burgemeester hierover op het eerstvolgende politiecollege concrete afspraken maakt met haar collega’s van Roeselare en Hooglede, die ook tot de politiezone RIHO behoren.”
Buurt Informatie Netwerk
De N-VA doet zelf enkele beleidsvoorstellen. Zo pleit de partij voor een bredere bekendmaking van het gratis aanbod inbraakpreventie van de politie en wil de N-VA de oprichting van een buurtinformatienetwerk (BIN). N-VA-politieraadslid Piet Seynaeve:“Dat is een structureel samenwerkingsverband tussen burgers, ondernemers en de lokale politie. Burgers en ondernemers melden aan de lokale politie informatie over verdachte bewegingen, personen of voertuigen. Bijvoorbeeld een juwelier die merkt dat er al een hele tijd een zelfde zwarte bestelwagen voor zijn zaak geparkeerd staat en die de politie hierover informeert. De politie evalueert de inlichtingen en brengt indien nodig alle leden van het lokale BIN op de hoogte, zodat ook zij meer aandacht hebben voor deze verdachte bestelwagen.”
“Een BIN draagt bij tot het algemeen veiligheidsgevoel, bevordert de sociale controle en zorgt voor de verspreiding van de preventiegedachte. Voorbeelden in de streek tonen aan dat een BIN echt werkt. Vraag het maar aan de mensen in onder andere Wevelgem, Harelbeke, Kuurne en Lendelede, waar het systeem al bestaat”,aldus Seynaeve.
Automatische nummerplaatherkenning
“Preventie is natuurlijk niet voldoende. We moeten ook de pakkans van dievenbendes vergroten”, gaat Bert Maertens verder. De politiezone Roeselare-Izegem-Hooglede beschikt vandaag over twee mobiele camera’s met nummerplaatherkenning. “Maar die volstaan duidelijk niet. Daarom willen wij dat Izegem, liefst samen met andere gemeenten, investeert in vaste camera’s langs de invalswegen die de nummerplaat van voorbijrijdende wagens registreren. Een computersysteem vergelijkt dan vliegensvlug de nummerplaat met een zwarte lijst van voertuigen.Dat kunnen niet-verzekerde voertuigen zijn, maar ook wagens die als gestolen gesignaleerd staan of die gelinkt kunnen worden aan een lopend gerechtelijk onderzoek. Zo’n camera’s zijn niet goedkoop, maar wel een zeer effectief middel ter bestrijding van criminelen. Dat bewijst een evaluatie van het systeem in Mechelen.”