Renovatie kasteel Wallemote grote slokop in investeringen van stadsbestuur Izegem

Op 18 december 2014, over deze onderwerpen: Patrimonium

IZEGEM - Het stadsbestuur investeert volgend jaar een kleine 9 miljoen euro. De grootste hap nemen Eperon d’Or en kasteel Wallemote uit het budget. Ook komen er extra camera’s in het stadscentrum.

Schepen van Financiën Filip Motte (N-VA) liet trots weten dat de stad verder haar schulden afbouwt. Het aantal leningen dat wordt opgenomen vermindert, en ook de totale uitstaande schuld neemt af. ‘Niettemin wordt verder geïnvesteerd’, zegt Motte.

De tweede fase van de site Eperon d’Or, de voormalige schoenfabriek waarin de stedelijke musea gecentraliseerd worden, slorpt het grootste budget op: 1,9 miljoen euro. Op de tweede plaats staat de renovatie van kasteel Wallemote, waar 1,2 miljoen euro voor voorzien is. Verder staan onder meer nog de bouw van een wijk- en sportlokaal op de Bosmolens en de aankoop van de gewezen site Rebry op het investeringslijstje. De fabriekspanden daar moeten plaats ruimen voor een groene speelzone voor de jeugd. Qua veiligheid wordt geïnvesteerd in extra camera’s in het stadscentrum, en om dat centrum aantrekkelijker te maken, wordt een ontwerper aangesteld voor de heraanleg van de Marktstraat, iets waar handelaars met gemengde gevoelens op reageren. ‘Een complete heraanleg is eigenlijk niet waar we op zitten te wachten. Wel misschien herstel van voetpaden’, klinkt het uit de mond van diverse handelaars. Ook raadslid Geert Leenknecht (Open VLD) was die mening toegedaan. Naar verluidt moet de ondergrond aangepakt worden, en dat kan niet zonder de hele straat her aan te leggen.

De oppositie had nogal wat kritiek op de ontwerp-begroting en de aanpassing van het meerjarenplan. ‘Er wordt te weinig geïnvesteerd. Plannen uit de Visie 2030 worden niet uitgevoerd’, vertolkt raadslid Peter Defreyne de mening van CD&V. ‘De doorgroeiwinkel bijvoorbeeld is uit alle plannen verdwenen.’

Ook Filip Buyse (Vlaams Belang) was die mening toegedaan. Raadslid Noël Vansteeland (Open VLD) vond dan weer dat de kosten van Eperon d‘Or stilaan de pan uitswingen. ‘Dit dreigt een tweede Leest te worden’, reageerde hij.

 

Bron: fmr op nieuwsblad.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is