Restauratie van kasteel Blauwhuis in Izegem bijna afgerond

Op 12 januari 2021, over deze onderwerpen: Erfgoed

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 271.555,77 euro toe voor de restauratie van het kasteel Blauwhuis in Izegem. “De slotfase van de restauratie van kasteel Blauwhuis kan starten. In deze laatste fase is het interieur van het kasteel aan de beurt. Na de restauratiewerken zal dit unieke erfgoed gebruikt kunnen worden als kantoor. Het koetshuis wordt herbestemd tot restaurant. Wat me erg blij maakt, is dat de eigenaar samen met de stad ervoor zorgt dat het groendomein voor iedereen toegankelijk is. Erfgoed om van te genieten!”, zegt minister Diependaele.

 

De restauratiewerken zijn noodzakelijk voor de instandhouding van het kasteel. Nadat in een vorig restauratiedossier de gevels en daken van kasteel en koetshuis werden aangepakt, is het nu de beurt aan het interieur. Het kasteel wordt ingericht als een kantoorgebouw. Het koetshuis wordt herbestemd tot restaurant.  

Eerder al premie van 750 000 euro

“Dat de restauratie van het iconische kasteel Blauwhuis in een eindfase gaat en er naast de eerdere 750.000 euro subsidie een bijkomende financiële ondersteuning komt, is heuglijk nieuws”, zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe. “Het kasteel Blauwhuis is een toonaangevend erfgoedgebouw waar heel wat Izegemnaars een band mee hebben. Het kasteel zal niet alleen opnieuw schitteren, maar ook een mooie invulling krijgen en zo is de toekomst van het kasteel verzekerd.”

Park en kasteel zijn beschermd

Het Kasteel Blauwhuis is één van de  imposantste gebouwen van Izegem. "Het 11,2 ha grote park werd in 1981 samen met het kasteel beschermd als monument en stadszicht. Het Blauwhuis is een neoclassicistisch kasteel van grote voornaamheid, uitgebouwd op gedeeltelijk oudere grondvesten, en omgeven door een wal. Het park is van het Engelse type. De achtereenvolgende bewoners van het Blauwhuis, de families van Huerne, de Pélichy en Gillès de Pélichy, hebben in het politieke, culturele, sociale, economische en religieuze leven van Izegem een niet weg te cijferen rol gespeeld. Zij waren voor hun stadsgenoten grote weldoeners, die huisvesting, onderwijs, welvaart en welzijn hebben bevorderd”, besluit Schepen Himpe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is