Rode kaart voor systematische onderschatting van grote investeringen

Op 4 oktober 2011

Tijdens de zitting van 3 oktober stelde de gemeenteraad de budgetwijzigingen voor het dienstjaar 2011 vast. Volgens N-VA – raadslid Filip Motte zijn er een aantal meevallers (zoals meer inkomsten uit de personenbelasting) en tegenvallers (onder andere meer uitgaven voor openbare verlichting). Met al deze wijzigingen sluit het dienstjaar 2011 af met een tekort van anderhalf miljoen euro. Raadslid Motte citeerde Louis Tobback die als eerste waarschuwde voor de penibele toekomst van de stedelijke financiën. “Moet er op gemeentelijk niveau niet gestreefd worden naar een budgetevenwicht”, vroeg Motte zich af.

Maar gemeenteraadslid Filip Motte plaatste vooral vraagtekens bij twee heikele dossiers in de buitengewone dienst. “In de eerste plaats is er de topturnhal. Een prachtige realisatie, maar wat met het kostenplaatje? Oorspronkelijk was het bestek op 1,1 miljoen euro geraamd, enkele maanden later werd de raming bijgesteld tot 2,1 miljoen euro. Nu blijkt dat de kostprijs nog eens met 18 procent gestegen is omwille van aanpassingen van het oorspronkelijke plan. Nog eens een stijging met 300.000 euro. Om het in sportieve bewoordingen te stellen: tijd voor een gele kaart.”

 

“Om eerlijk te zijn: een gele kaart volstaat niet meer, vandaag moet resoluut de rode kaart getrokken worden”, besloot gemeenteraadslid Filip Motte.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is