Schepen Duhamel wordt na drie jaar OCMW-voorzitter

Op 25 oktober 2012

Het schepencollege wordt een mix van ervaring en vernieuwing

Nog voor hun beleidsnota klaar is, verdeelden N-VA en SP.A-Groen, die vanaf 1 januari 2013 samen Izegem gaan besturen, de bevoegdheden van de zeven schepenen. Nieuw is dat er ook een schepen van inburgering komt.

IZEGEM Na de eclatante verkiezingszege van N-VA besliste de partij van toekomstig burgemeester Bert Maertens meteen om een coalitie te smeden met het kartel SP.A-Groen dat op 14 oktober wel zetels verloor maar toch nog tweede eindigde.

Dinsdagavond geraakten de coalitiepartners het eens over de verdeling van de bevoegdheden van de toekomstige schepenen.

Burgemeester Bert Maertens wordt verantwoordelijk voor personeel, veiligheid, communicatie, bevolking en burgerlijke stand.

OCMW-voorzitter

Opvallend is het nieuwe takenpakket van eerste schepen Frank Duhamel (SP.A). Duhamel was de voorbije zes jaar verantwoordelijk voor financiën en sport maar wordt de komende drie jaar bevoegd voor ruimtelijke ordening, stedenbouw, huisvesting en sociale economie. Vanaf 2016 neemt hij het voorzitterschap van het OCMW over van zijn partijgenoot Marc Vanlerberghe, die op dat moment uit het schepencollege verdwijnt.

Op zijn minst vreemd is dat mobiliteit en openbare werken verdeeld worden over twee schepenen, ook al zijn de twee pakketten eigenlijk onlosmakelijk met mekaar verbonden en wordt mobiliteit net één van de zwaarste uitdagingen voor de nieuwe bestuursploeg de komende legislatuur.

Kurt Himpe (N-VA) wordt een soort superschepen met cultuur, bibliotheek, erfgoed, toerisme, lokale economie, onderwijs, landbouw én mobiliteit. Openbare werken en groen zitten dan weer in de portefeuille van Kurt Grymonprez (SP.A), die er nog sport en feestelijkheden bijkrijgt.

Aan Filip Motte (N-VA) de moeilijke opdracht om de stadsfinanciën in het reine te houden. De arts krijgt er ook de nieuwe bevoegdheid inburgering bij en wordt zo verantwoordelijk voor het onthaal en de integratie van vreemdelingen.

Voor Nadia Staes (SP.A) verandert er nog het minst. Zij blijft bevoegd voor het seniorenbeleid, milieu en gelijke kansen.

Nieuwkomers

En dan zijn er nog Caroline Maertens en Lothar Feys, twee totaal nieuwe N-VA-gezichten in het gemeentebestuur. Caroline Maertens (43), beroepshalve receptioniste in de Sint-Jozefskliniek, krijgt wijkontwikkeling, patrimonium, toegankelijkheid en energie. De eerst drie jaar komen daar nog jeugd en kinderopvang bij.

Op 1 januari 2016 komt de 23-jarige horecauitbater Lothar Feys (N-VA) in het schepencollege en neemt dan jeugd en kinderopvang over van Caroline Maertens en ruimtelijke ordening en stedenbeleid van Frank Duhamel.

Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) zal de volle zes jaar voorzitter van de gemeenteraad blijven. Een taak die hij overneemt van Peter Defreyne (CD&V).

 

Bron: Het Nieuwsblad
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is