Speelpleinwerking breekt alle records

Op 18 augustus 2017, over deze onderwerpen: Jeugd

IZEGEM - De zomer is halfweg, maar nu al is duidelijk dat de vernieuwde speelpleinwerking in Izegem op weg is om alle records te breken. Gemiddeld zakken zo’n 250 kinderen dagelijks af naar een van de speelpleinen.

Die bemoedigende cijfers hebben volgens jeugdschepen Lothar Feys en speelpleinverantwoordelijke Liesbeth Theunynck alles te maken met de verdere decentralisatie van de speelpleinwerking. “Sinds deze zomer heeft ook de Bosmolens een eigen werking”, leggen ze uit. “Met het nieuwe buurtgebouw Molenwiek als katalysator. De cijfers liegen er niet om. De eerste dag kregen we 19 kinderen over de vloer op de Bosmolens, nu hebben we een gemiddelde van zo’n 50 kinderen per dag.”

Ook de werking op het JOC, de Emelgemse Tuinwijk en in Kachtem draaien op volle toeren. “En tel daar gerust de tienerwerking en Babbeloe voor kinderen met een beperking bij. We zien dagelijks zo’n 250 kinderen genieten van onze speelpleinwerking.”

Voor de decentralisatie bereikte de speelpleinwerking amper de helft zoveel kinderen. “Dit was dus duidelijk de juiste keuze. De stad moet daarvoor wel extra budget voorzien om onder andere het grotere aantal monitoren te betalen, maar dat gebeurt met de glimlach. Een kost die we er graag bij nemen”, benadrukt schepen Feys.

Mooie vakantiejob

Liesbeth Theunynck heeft een tachtigtal gemotiveerde animatoren ter beschikking. “En dat is voldoende”, zegt ze. “Die worden over de hele zomer ook op alle speelpleinen ingezet. Afwisseling troef, dus.” De tijd dat je als speelpleinanimator het met een karig loon moest doen, behoort ook definitief tot het verleden. “Deze job is gelijkgesteld met alle andere vakantiejobs bij de stad Izegem. Je verdient dus mooi geld en krijgt tegelijk veel dankbaarheid van de kinderen. Dit is zonder twijfel de mooiste vakantiejob ter wereld”, zegt Lothar Feys. “En ik kan het weten, want ik heb zelf jaren als hoofdanimator op het speelplein gewerkt.”

Om de speelpleinwerking te financieren, trekt de stad 24.500 euro voor vrijwilligers en 67.000 euro voor jobstudenten. Voor de opstart van de werking op de Bosmolens werd 11.000 euro aan de kant gelegd en 9.000 euro gaat naar de werkingen in het JOC, Emelgem, Kachtem en de tienerwerking. 

 

Bron: PVH - Foto Frank, KW De Weekbode Izegem, 18.08.2017, p. 12

 

KW De Weekbode Izegem, 18.08.2017, p. 12

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is