Stadsarchief Izegem start grootste inventarisatie ooit

Op 1 februari 2024, over deze onderwerpen: Bibliotheek en stadsarchief
Schepen van Wonen Kurt Himpe

Na het verwijderen van tientallen paletten met bedrijfsarchief van de voormalige drukkerij Strobbe, gaat de stad Izegem nu van start met een historische inventarisatie. "Dit project, dat de grootste in de geschiedenis van de stad Izegem is, zal het historisch stadsarchief aanzienlijk uitbreiden met waardevolle informatie," aldus schepen van Archief Kurt Himpe.

"Vanwege het belang en de waarde van deze collectie, beginnen we met een prioritaire inventarisatie en digitalisering ervan", verduidelijkt schepen Kurt Himpe. "In samenwerking met de stad, het intergemeentelijk archiefteam en de erfgoedcel TERF, is een collectieregistrator aangesteld via een beroepsinlevingsstage."

Intergemeentelijk coördinator archief en erfgoed Karen Derycke licht toe: "In de eerste fase omvat het project een inventarisatie en herverpakking van de collectie om deze te beschermen met optimale bewaarsystemen en het verwijderen van nietjes en metalen clips. We onderzoeken ook de mogelijkheid om in een volgende fase een vrijwilligerswerking op te starten, gezien de omvang van de klus." Klantendossiers over de schoen- en borstelindustrie zijn al overgebracht naar het museum Eperon d'Or voor inventarisatie door medewerkers en vrijwilligers.

"Na de inventarisatieoperatie zal alles geleidelijk worden ingevoerd in de provinciale archiefdatabank Probat, waar nu al meer dan 14.000 items uit het Izegemse stadsarchief zijn opgenomen. Zo kan iedereen vanuit huis raadplegen wat beschikbaar is," zegt schepen Kurt Himpe. "Er komt ook een digitale ontsluiting van vele collectiestukken via de erfgoedbank. Digitalisering zorgt ervoor dat de documenten uiteindelijk minder door handen gaan en beter beschermd zijn."

"In het stadsarchief wordt nu voorlopig ruimte gemaakt om systematisch de geïnventariseerde en herverpakte stukken op te bergen. Dit zal waarschijnlijk resulteren in honderden zuurvrije dozen," besluit de schepen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is