Sinds deze week zijn de temperaturen aan het kelderen. Nu nog net boven het vriespunt, maar de weermannen- en vrouwen hebben het al over nachtvorst. Dat betekent dat het extra opletten wordt op de weg. Maar de steden en gemeenten in de Mandelstreek zijn er klaar voor om de situatie onder controle te houden.
Winterplannen
Zo heeft Tielt 180 ton strooizout voorradig en kocht het stadsbestuur een multifunctionele vrachtwagen. "Die zal vooral dienst doen als strooiwagen, maar tegelijkertijd kan het voertuig ook sneeuwruimen", klinkt het. "Daarnaast hebben we ook nog een gewone strooiwagen. Een externe firma neemt de deelgemeenten voor haar rekening. We hebben nog heel wat strooizout over van vorig jaar, dus die hebben we gewoon aangevuld. Iedereen weet wanneer hij of zij paraat moet staan."
In Izegem ligt er 120 ton strooizout te wachten. "Er staan ook een aantal landbouwers klaar om het winterbestrijdingsplan samen met de stadsdiensten optimaal uit te voeren", stellen schepen van Openbare Werken Kurt Grymonprez (sp.a) en schepen van Mobiliteit Kurt Himpe (N-VA). "Vorig jaar was dat niet nodig. Maar we nemen geen risico's."
Ook de sneeuwtelefoon wordt opnieuw geactiveerd, zodat wie minder mobiel is hulp krijgt om zijn oprit sneeuwvrij te maken.
Zoutman
Ook Roeselare is er klaar voor. Mobiliteitsschepen Griet Coppé (CD&V): "Dankzij de nabijheid van leverancier Zoutman moeten we zelf geen grote voorraad opslaan. Zodra het vriest, staat Zoutman paraat om zout te leveren. Ons draaiboek en alle machines staan klaar. Maar ik hoop vooral dat we net zoals vorig jaar een zachte winter krijgen."
Ook de kleinere gemeenten namen de nodige voorzorgen. Meulebeke heeft alvast zijn winterplan aangepast. "Vanaf deze winter gaan onze eigen diensten strooien en ruimen", zegt gemeentesecretaris Tom Vanpoucke. In Ingelmunster ligt honderd ton strooizout klaar, in Moorslede zestig ton en de gemeente reserveerde bovendien vierhonderd ton bij zijn leverancier. Wingene kan beroep doen op 45 ton en Dentergem heeft 35 ton liggen. In Staden ligt dertig ton op voorraad en driehonderd ton op afroep en in Pittem zestig tot zeventig ton.
Overschotten
De meeste gemeenten hebben overschotten van vorig jaar. De winter van 2013-2014 was bijzonder zacht. Zo horen we in Oostrozebeke dat ze een voorraad van 28 ton over hebben. Ook in Ardooie is de 25 ton strooizout dezelfde als vorig jaar. "Voorlopig kopen wij niks extra aan", zegt schepen Jos Goethals (CD&V) van Lichtervelde. "Alles van vorig jaar ligt er nog en dat is ruim voldoende om mee te starten." Een zelfde geluid horen we in Hooglede en Ruiselede. Al heeft schepen Marc De Muynck (RKD) hierover wel een kritische opmerking. "Zout dat langer dan een jaar blijft liggen, kan hard worden. We moeten dus voldoende voorzien, maar mogen er ook niet in overdrijven. Het is dus niet evident om een zoutvoorraad aan te leggen."