Voormalige Paterskerk in Izegem eenmalig open voor fotografen

Op 9 juli 2018, over deze onderwerpen: Erfgoed
Voormalige Paterskerk in Izegem eenmalig open voor fotografen

Nadat vorig jaar beroeps- en amateurfotografen kiekjes konden nemen in het kasteel Wolvenhof neemt schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA) een nieuw initiatief. Op zondag 9 september wordt een deel van de voormalige Paterskerk exclusief opengesteld voor beroeps- en amateurfotografen.

“De fotosessies in het kasteel Wolvenhof waren een zeer groot succes, waardoor er zelfs een bijkomende dag moest ingelast worden. Al snel kwamen er vragen om nog zo’n initiatief te nemen en de keuze viel op de voormalige Paterskerk”, verduidelijkt de schepen.

De datum is niet zomaar gekozen. “Begin september 2014 werden de kerkelijke activiteiten in de Paterskerk stilgelegd. Op 9 september is er ook Open Monumentendag en dus een ideale aanleiding om de beroeps- en amateurfotografen aan het werk te laten in een gebouw dat voor een groot deel zal afgebroken worden.”

Meer dan een eeuw paters Kapucijnen

Op vraag van de Izegemse pastoor vestigden de paters Kapucijnen zich in 1899 in Izegem. In 1907 werd een nieuwe parochie gesticht met de Heilig Hartkerk als parochiekerk. De Paterskerk fungeerde als hulpkerk behalve tijdens de jaren 1917-1919 toen de Heilig Hartkerk dienst deed als schouwburg. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het klooster als lazaret ingericht en de kerk werd gebruikt als feest- en concertzaal tot 1917. Tijdens de bevrijding werd het klooster zwaar beschadigd en in 1919 werden de herstellingswerken gestart. In de jaren ’80 kwam er een herbestemming van het klooster als opvangcentrum van zorgbehoevende en demente bejaarden in ’t Pandje en een vormings- en bezinningscentrum De Harp.

De sloop van een deel van de gebouwen is nog niet voor direct. “De kapittelzaal zal in elk geval behouden blijven”, zegt directeur Maarten Dejonghe van Woonzorgcentrum ’t Pandje, die onmiddellijk bereid was om mee te werken aan het initiatief. “De kerk en het aangrenzende kloostergebouw zullen gesloopt worden en plaats maken voor een ander bouwproject.”

Beperkt aantal fotografen toegelaten

Op 9 september worden de voormalige kerk en de kapittelzaal opengesteld voor de fotografen. “Ook de benedenverdieping van het aangrenzende kloostergebouw gaat open, maar daar zijn vandalen jammer genoeg aan het werk geweest. Maar voor beroeps- en amateurfotografen zal dit duidelijk geen minpunt zijn”, zegt de erfgoedschepen.

“Net zoals tijdens de fotodagen in kasteel Wolvenhof moeten fotografen zich eerst registreren. De Paterskerk zal van 10 tot 18 uur open zijn en er kunnen zes fotografen per uur in het gebouw. Vanaf 15 juli kan via een link op de website van Eperon d’Or ingeschreven worden. Het zijn ook enkel fotografen die toegelaten worden en de bedoeling is dat het gebouw in de kijker gezet wordt. Er is dus geen sprake van fotoshoots met personen. Ook de buitenomgeving van de Paterskerk zal kunnen gefotografeerd worden”, besluit schepen Himpe.

 

 

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is