Windroos op historische waterput op Grote Markt

Op 24 oktober 2018, over deze onderwerpen: Erfgoed
Windroos op historische waterput op Grote Markt

Op woensdag 24 oktober werd een deksel met een windroos geplaatst op de historische waterput op de Grote Markt. “Een symbolische markering van de plaats waar Izegem ontstond”, zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA).

De plannen voor het deksel met de windroos dateren al van de periode toen de Grote Markt heraangelegd werd. “Er waren eerst plannen om een opbouw te realiseren, maar die plannen werden opgeborgen en vervangen door een deksel. Maar ook dat voorstel bleef opgeborgen. De heemkundige kring was vragende partij om alsnog een markering op de waterput aan te brengen. Onlangs hebben we dat dossier opnieuw opgerakeld en alles gerealiseerd in samenwerking met Metaalbedrijf Martin uit Izegem”, zegt schepen Himpe.

Tijdens de werken aan de Grote Markt bestudeerde Bertrand Nolf van de heemkundige kring de waterput. “Het gaat om een zeer oude waterput, cirkelvormig opgebouwd in baksteen. De waterput is gelegen in het midden van de Grote Markt en is één van de laatste archeologische sites die de stad rijk is. Enkele decennia geleden was de waterput nog van openbaar nut en tussen de twee wereldoorlogen diende de put nog voor de watervoorziening aan de toenmalige brouwerij-mouterij Patria. In de 19de eeuw was er een aansluiting met een openbare waterpomp en ook de brandweer gebruikte toentertijd de waterput bij een jaarlijkse oefening op de Grote Markt”, verduidelijkt Bertrand Nolf. “De waterput is er zeker al geweest tijdens het ontstaan van Izegem. Er zijn talrijke kaarten bewaard die de waterput weergeven.” 

“De markering van de historische waterput biedt uiteraard ook heel wat mogelijkheden voor de gidsen die wandelingen begeleiden in onze stad en die hierover een verhaal kunnen vertellen”, besluit erfgoedschepen Kurt Himpe.

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is