U bent hier
Zestig procent van inventaris van het Izegemse stadsarchief al online raadpleegbaar
“Met meer dan 4.200 geïnventariseerde stukken is zestig procent van de huidige inventaris van het Izegemse stadsarchief afgewerkt”, meldt schepen van Archief Kurt Himpe (N-VA). “Dit is goed nieuws voor studenten, genealogen en onderzoekers die van thuis uit een zicht krijgen op de schatten in het historische stadsarchief.”
In februari vorig jaar werd de online inventaris officieel in gebruik genomen. Daarvoor doet de stad een beroep op Probat, het Provinciaal Beheerprogramma voor Archieftoepassingen. “Stap voor stap wordt de inventaris verder ingevoerd in Probat”, aldus schepen Himpe. Voor de opmaak van de inventaris werd samengewerkt met de heemkundige kring Ten Mandere.
“De huidige aanvulling betreft voornamelijk archiefstukken uit de periode 1850-1950, met dossiers over de steun van het hulp- en voedingscomité rond de Eerste Wereldoorlog, militiedossiers en dossiers over belastingen in Emelgem en Izegem. Ze waren in de eerste helft van de twintigste eeuw blijkbaar zeer inventief om belastingen te heffen, want er waren zelfs belastingen op balkons”, aldus Himpe. "Met de huidige aanvulling is zestig procent van de inventaris die de heemkundige kring opmaakte online geplaatst. Maar het historisch archief bevat uiteraard nog veel meer zoals historische bouwplannen, parochieregisters…”
De online inventaris is alvast een grote tijdsbesparing voor de onderzoekers. Via Probat kan je meteen ook de stukken opvragen en voor inzage laten klaarleggen in het stadsarchief. Uiteraard kan een inzage ook nog steeds aangevraagd worden via het online formulier op de website van de stad. Door de huidige omstandigheden kunnen momenteel echter geen raadpleging van de stukken zelf gebeuren.
Stadsarchief is een echte schatkamer
“In het historisch stadsarchief bevinden zich echte schatten”, zegt schepen Kurt Himpe. “Zo dook een origineel plan op uit 1883 van ‘Pax Intrantibus’, het oude deel van het stadhuis. De statige woning werd in 1883-1884 gebouwd in opdracht van de wijn- en likeurhandelaar Camille Ameye-Dobbelaere en is sinds 1923 het Izegemse stadhuis. 130 jaar geleden won de Brusselse architect Albert Dumont met het plan een gouden medaille op een internationale wedstrijd in Edinburgh. Albert Dumont was niet van de minste, want hij tekende samen met architect Alban Chambon ook de plannen voor de sprookjesachtige Parkschouwburg in Amsterdam, die gebouwd werd in 1882-1883 maar net voor de Eerste Wereldoorlog gesloopt werd. Later verlegde hij zijn werkterrein naar de kuststreek, waar hij een zeer groot aantal villa’s en cottages bouwde. In De Panne is er trouwens nog altijd een Dumontwijk. Ook in Frankrijk kreeg hij opdrachten, zoals in Le Touquet, Hardelot-Plage, Malo-les-Bains. Zijn meesterwerk is het imposante stadhuis van Sint-Gillis”.