Izegems dagverzorgingscentrum succes over ganse lijn

Op 8 oktober 2014

Sinds april 2014 beschikt de stad Izegem over een eigen dagverzorgingscentrum, namelijk Dischveld. In de jaren die vooraf gingen was er een samenwerkingsovereenkomst met het dagverzorgingscentrum Sint-Henricus in Rumbeke. Maar de nood werd steeds groter om een dagverzorgingscentrum te hebben op eigen grondgebied en in eigen beheer. Doordat we gemiddeld gezien allemaal een hogere leeftijd bereiken, is de noodzaak naar bijkomende zorg, los van een ziekenhuis en een woonzorgcentrum enkel maar toegenomen. Veel mensen worden thuis verzorgd door de partner en/of kinderen, maar door beroep te doen op een dagverzorgingscentrum kan vermeden worden dat de persoon in kwestie zijn sociaal contact volledig verliest en kunnen de personen die de thuisverzorging verzorgen ook eens een vrij moment voor zichzelf inbouwen.

Tijdens de vorige legislatuur werd over de partijgrenzen heen unaniem beslist om een dagverzorgingscentrum in eigen beheer te gaan bouwen en uit te baten. Begin april 2014 werd dan ook dischveld geopend in Izegem. We zijn ondertussen 6 maanden verder en blijkt dat dit over de hele lijn een succes kan genoemd worden.

Bezoekersaantal zit in de lift

Allereerst zien we het bezoekersaantal van Dischveld maand na maand nog stijgen. Waar we tijdens de samenwerking met Rumbeke een gemiddeld aantal bezoekers uit Izegem hadden van 9.65 per dag, is dit nu in ons DVC Dischveld reeds opgelopen tot 17.5 bezoekers per dag. Dit bewijst alvast dat er behoefte was om het op eigen grondgebied uit te baten, met geringe verplaatsingsafstand. Het goede nieuws is dat dit bezoekersaantal nog kan stijgen tot 25 per dag, want dat is de maximum capaciteit van ons centrum.

Strak binnen het budget en geen financieringslast op toekomstige generatie 

Daarnaast is het zeer aangenaam te kunnen meedelen dat voor de bouw van het Dischveld perfect binnen het financieel kader werd gebleven. Iedere post op het voorziene lastenboek werd gewikt en gewogen en waar mogelijk aangepast of geschrapt. Op die manier komen we uit op een uitgave die perfect gelijk loopt met de vooropgestelde budgettering voor dit bouwproject. Zonder meerprijs, zonder verrassende effecten achteraf. Dankzij de goede opvolging van oa. de secretaris en de huidige meerderheid binnen het OCMW kunnen we stellen dat er niet meer werd uitgegeven dan er oorspronkelijk werd gevraagd en voorzien. Een fenomeen dat alleen maar op onze goedkeuring en waardering kan rekenen. Daarbij komt nog dat dit project gefinancierd werd met beschikbare middelen en dat we vanuit het OCMW voor dit project geen lening moesten afsluiten en dus ook niet aan schuldenafbouw moeten doen de volgende jaren. Op die manier laten we zuurstof over aan de huidige werking en laten we toekomstige, potentiele investeringen mogelijk.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is