U bent hier
Stadsreuzen passen nieuwe kleren
IZEGEM - MODESTUDENTEN MAKEN OOK KOSTUUMS VOOR OORLOGSWANDELING
De zesde- en zevendejaars van de afdeling Moderealisatie en Verkoop van Prizma Campus IdP kwamen gisteren de kleren passen die ze sinds begin dit schooljaar voor drie stadsreuzen gemaakt hebben. Het gaat om creaties voor het koppel Tijl en Nele en de Rosten van Kachtem. De vierde reus, Tillo van den Bond, is nog in goede staat en vereist geen opknapwerk. "De oude kleren waren helemaal versleten en dateerden uit de jaren '70 en '80", zegt belleman Guy Vandendriessche, die het project beheert. "Daarom zijn we samen met de stad een werkgroep gestart om de reuzen in ere te herstellen. Ik ben dan ook zeer aangenaam verrast dat de reuzen in een mum van tijd over een nieuwe garderobe beschikken."
Middeleeuws plaatje
De school baseerde zich voor de ontwerpen op oude foto's van de stadsreuzen, maar was voor het overige volledig vrij in de modelkeuze. "We moesten er enkel voor zorgen dat ze in een middeleeuws plaatje pasten", zeggen leerkrachten Nadine Hoste en Veronique De Sloover. "Tijl hebben we een mooie zotskap gegeven, Nele draagt een kenmerkend blauw kleedje met kapje en de Rosten is landbouwer en draagt daarom boerenkledij. Voor de stof konden we gelukkig een beroep doen op stoffenfabrikant Himpe, die ze aan ons schonk." De leerlingen zelf zijn vol lof over het project. "Je krijgt immers niet elke dag de kans om mee te werken aan een stukje geschiedenis", vindt leerling Jonas Gryson. "En waar anders krijg je nog de kans om kleren in reuzenformaat te maken? Dat vormde overigens geen extra moeilijkheid, maar net een leuke uitdaging."
Kapsel in vlas
Nu de kleren gepast zijn, volgen er nog enkele aanpassingen. "Daarnaast laten we ook een nieuw kapsel uit vlas voor Nele maken en komt er iemand die haar wat zal bijschilderen", zegt leerlinge Charlène Degryse. "Op die manier is alles tot in de puntjes uitgewerkt. Als we binnen twintig jaar met onze kinderen door de stad lopen, kunnen we met trots zeggen dat we hier aan hebben meegewerkt."
Ook cultuurschepen Kurt Himpe (N-VA) is vol lof over het project. "Na jaren van verwaarlozing komt er na mijn oproep om medewerking gehoor en zullen we in 2015 de Izegemse reuzen opnieuw in het straatbeeld krijgen", glundert hij. "Dit erfgoed mag zeker niet verloren gaan en als we zien dat in veel steden en gemeenten de reuzen springlevend zijn, dan kan dit zeker ook in Izegem." De reuzen zelf zullen volgend voorjaar aan het grote publiek worden voorgesteld.
Rokken
De derde- en vierdejaars van de mode-afdeling focussen zich ondertussen op een ander project. Zij mochten vijftig rokken maken voor de cultuurwandeling van de stad. "Het gaat om vijftig klassieke exemplaren met sjaaltje die huisvrouwen toen droegen", zegt lerares Katrien Denys. "Het gaat om taferelen uit de Eerste Wereldoorlog. We zijn onze inspiratie gaan halen bij de musical '14-'18. Samen met het project rond de stadsreuzen vormen dit telkens leuke uitdagingen voor onze leerlingen. Ze doen ervaring op en werken mee aan iets moois", besluit ze.
Bron: Valentijn Dumoulein op hln.be