Machines verhuisd naar Eperon d'Or

Op 11 februari 2017, over deze onderwerpen: Erfgoed, Patrimonium
Machines tot 5 toen zwaar werden voorzichtig in het nieuwe museum gezet. FOTO: FMR)

IZEGEM - Museum Eperon d'Or zit in de laatste rechte lijn naar de opening begin juni. Momenteel worden (zware) machines geplaatst in de 'fabrieksruimte' van het museum.

Het is een huzarenstuk om alle machines een plaats te geven in het gloednieuwe museum Eperon d'Or. Dat biedt onderdak aan het schoeiselmuseum en het borstelmuseum. De machines werden zorgvuldig overgebracht van de oude naar de nieuwe locatie. “We doen hiervoor een beroep op de technische dienst van de stad en krijgen ook hulp van de firma Boucherie. Een bedrijf dat sinds jaar en dag borstelmachines produceert”, zegt conservator Hilde Colpaert. Bepaalde exemplaren wegen tot vijf ton, maar met machinetilsystemen lukte het vlot om ze over te brengen. Een deel blijft in een opslagruimte bewaard, waar ze op aanvraag kunnen worden bekeken. Andere zullen deel uitmaken van het museumverhaal. “Met de borstelmachines brengen we een historisch overzicht, meer bepaald van 1898 tot 1970. De schoeiselmachines worden aangewend om een productieband te reconstrueren”, legt Colpaert uit. “De overige ruimte wordt ingevuld met info-eilanden volgens thema: grondstoffen, ambacht en mechanisatie.”

Open op 2 juni

Welke machines moesten wel en welke niet worden opgenomen? dat was een moeilijke keuze. Maar wat niet in de museumruimte staat, kan op verzoek in de achterliggende loods bekeken worden. “We gaan er prat op dat elke machine nog werkt. Vrijwilligers hebben ze uit elkaar gehaald, opgepoetst en in zo goed als nieuw staat teruggebracht”, aldus de conservator.

De vertraging na de perikelen met de vorige aannemer zijn bijna vergeten, dankzij de inzet van stadsingenieur Els Manhave en schepen van Patrimonium Caroline Maertens (N-VA).

“Op 2 juni moet het museum volledig toegankelijk zijn”, zegt schepen van Musea Kurt Himpe (N-VA). “In november plannen we een volksfeest voor de officiële opening. In afwachting wordt proefgedraaid om alles op punt te zetten.”

Het museum zoekt nog foto's van mensen die in de schoenen- of borstelfabrieken gewerkt hebben.

 

Bron: Frank Meurisse, Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 11.02.2017, p. 3; cf. nieuwsblad.be

 

Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 11.02.2017, p. 3

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is