“Eperon d’Or zal verrassen”

Op 28 april 2017, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed, Patrimonium

GLOEDNIEUW MUSEUM OPENT OP ZATERDAG 3 JUNI (EINDELIJK) DE DEUREN VOOR HET GROTE PUBLIEK

IZEGEM - Eindelijk is het zover. Twaalf jaar nadat de stad de eerste gebouwen van de oude schoenfabriek Eperon d’Or aankocht, opent op zaterdag 3 juni het gloednieuwe museum de deuren. “Eperon d’Or zal iedereen verrassen”, zeggen schepenen Caroline Maertens en Kurt Himpe. “Eindelijk zitten alle Izegemse musea onder één dak.”

De weg van oude schoenfabriek naar een modern stedelijk museum was er een van een erg lange adem. Het gebouw werd in 1999 beschermd en in 2005 kocht de stad het voorgebouw van Eperon d’Or aan. In 2011 kwam ook het achtergebouw in handen van de stad. In 2012 gingen de eerste werken aan het voorgebouw van start en vijf jaar later is Eperon d’Or eindelijk klaar om het grote publiek te ontvangen.

“Bij de start van de werken hebben we wel nog enkele aanpassingen in de plannen doorgevoerd”, zeggen cultuur- en toerismeschepen Kurt Himpe en schepen van Patrimonium Caroline Maertens (N-VA). “Zo was er op de gelijkvloerse verdieping een Grand Café voorzien, maar die horecazaak hebben we geschrapt. Dat zou niet fair geweest zijn tegenover de horeca in het centrum. Ook het Huis van de Economie hebben we aan Eperon d’Or toegevoegd.”

Andere aannemer

De realisatie heeft ruim een jaar langer dan voorzien in beslag genomen, maar dat is te wijten aan een slechte aannemer”, benadrukt Caroline. “In februari 2016 konden we niet anders dan ingrijpen. We hebben toen de aannemer van de werf verwijderd en eind mei werd Monument uit Ingelmunster aangesteld om de werken voort te zetten. Die heeft schitterend werk geleverd, want op 23 december 2016 werd de achterbouw opgeleverd.”

Van eind april tot eind september vorig jaar hield Eperon d’Or al een vooropening, waarbij het voorgebouw te bezoeken was. “Bezoekers konden toen al alle pronkstukken van de Izegemse borstel- en schoenindustrie ontdekken en ook het streekbezoekerscentrum op de bovenste verdieping was toegankelijk”, vult Kurt Himpe aan. “Die vooropening was, mede dankzij de passage van de zomerzoektocht van het Davidsfonds, een schot in de roos.”

Volledig op schema

Nu zit de afwerking van de achterbouw van Eperon d’Or volledig op schema. “Ons team is de museale invulling tot in de puntjes aan het afwerken. Tegelijk krijgt het voorplein nog een laatste toets en ook het verbindingspad richting station is al klaar. We kunnen niet anders dan in de wolken zijn. Pakweg tien jaar geleden was Eperon d’Or nog een erg bouwvallig gebouw, nu is het een van Izegems mooiste architecturale parels. We hebben ook bewust niet bespaard op kwaliteitsvolle materialen, zodat ons museum voor jaren gebeiteld zit.”

De totale investering bedraagt acht miljoen euro. “Inclusief de aankoop van 2005 en 2011”, onderstreept Caroline Maertens.  “1,6 miljoen euro is gesubsideerd en via de oprichting van een autonoom gemeentebedrijf willen we nog een miljoen euro btw recupereren. We zijn ook van plan om de ‘oude’ panden in het stadscentrum van de hand te doen. In de Baron de Pélichystraat huisde het borstelmuseum en dat pand willen we verkopen. Het voormalig schoeiselmuseum in de Wijngaardstraat biedt nu onderdak aan de afdeling Beeld van de kunstacademie Art’Iz. Eens de nieuwe kunstacademie op de site Strobbe een feit is, zullen we ook dat gebouw verkopen. Op beide locaties mikken we op woonfuncties.”

Feest in november

Zaterdag 3 juni zwaaien de deuren van Eperon d’Or open voor het grote publiek, maar in mei wordt er al even getest met enkele groepen. “Zo kunnen onze ongeveer dertig gidsen het museum al tot in de puntjes leren kennen. Vooral de achterbouw, die focust op het technische proces en het sociale leven van de borstel- en schoenarbeiders in Izegem, is nieuw.”

Beide schepenen zijn ervan overtuigd dat het nieuwe museum veel nieuwsgierigen zal lokken. “Dat bewees de vooropening al. We willen ook een samenwerking realiseren met de brouwerij Van Honsebrouck, ons streekbezoekerscentrum is een extra troef en we plannen ook regelmatig tijdelijke expo’s.” Het eerste weekend van november moet hét feestmoment van Eperon d’Or worden. “We willen op een moderne maner Sint-Crispijn vieren, de patroonheilige van de schoenmakers. Het feest zal zich niet tot het museum beperken, maar in het hele stadscentrum te zien zijn. Workshops, straatanimatie, muziek, cultuur... Eperon d’Or zal iedereen verrassen. Daar zijn we zeker van. De bevalling was misschien wat moeilijk, maar het is een prachtig kindje”

 

Bron: Philippe Verhaest - Foto Frank, KW De Weekbode Izegem, 28.04.2017, p. 10

 

KW De Weekbode Izegem, 28.04.2017, p. 10

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is