U bent hier
“Geschiedenis van Strobbe moet zeker bewaard blijven”
Legendarische Izegemse drukkerij gooit tijdens Open Monumentendag een laatste keer de deuren open
IZEGEM - Zondag kan je de gebouwen van de voormalige Drukkerij Strobbe tijdens Open Monumentendag uitgebreid bezoeken. Een unieke kans, want straks wordt de hele site gerenoveerd en verrijst er een nieuwe stadswijk. “Ik ben erg blij met de huidige plannen, maar we moeten erover waken dat de geschiedenis van de drukkerij bewaard blijft”, aldus Luc Strobbe.
Drukkerij Strobbe en Izegem gaan sinds 1890hand in hand. Aloïs Strobbe startte zijn drukkerij in de Brugstraat, maar in 1904 vond de verhuizing richting Kasteelstraat plaats. “En tot aan de fusie met Continunga ondertussen INNI Group was dit ook het hoofdkwartier van onze drukkerij”, blikt Luc Strobbe (78) terug. Hij treedt nu op als klankbord van de nv Truncus, dat de gebouwen straks zal verkopen.
De fusie van een drietal jaar geleden verliep eerder emotioneel, geeft Luc toe. “Ik heb een groot deel van mijn leven in deze gebouwen doorgebracht, veel onvergetelijke momenten beleefd... Nu ben ik nog altijd verantwoordelijk voor de exploitatie van de gebouwen. Zorgen dat er water en elektriciteit is, kleine herstellingen laten uitvoeren... Zo waren er laatst twee ramen gesneuveld. Dan is het mijn taak om alles zo snel mogelijk te laten repareren.”
Midden juni 2017 verhuisden de laatste activiteiten vanuit de Kasteelstraat naar het nieuwe hoofdkantoor van Strobbe Burocenter in Roeselare. “En sindsdien staat alles leeg, maar dat betekent niet dat de gebouwen sloopklaar zijn. Integendeel. De hoogbouw is nog altijd verhuurd aan het transportbedrijf Maertens en ook de lagere gebouwen zullen hoogstwaarschijnlijk nog even verhuurd worden, in afwachting van de definitieve verkoop aan de stad.”
‘Karkas’ behouden
Al 127 jaar maakt Strobbe deel uit van de Izegemse stadskern en zijn de gebouwen ook zelf tot een monument uitgegroeid. “In die zin flatteert het ons wel dat de stad ons contacteerde voor Open Monumentendag”, aldus Luc. “Het geeft de mensen de kans om de gebouwen nog één keer van binnenin te ontdekken. Of er veel ex-werknemers zullen langskomen, weet ik niet. De jongere generatie had niet zo’n band met deze plek als de iets oudere mensen. Al hoop ik natuurlijk een pak oude bekenden tegen het lijf te lopen.”
Luc Strobbe kan zich volledig in de verbouwplannen van de stad vinden. “Aanvankelijk was het plan om alle gebouwen met de grond gelijk te maken, maar nu zal enkel de hoogbouw gesloopt worden. Zo wordt er uiteraard extra bewoonbare oppervlakte gecreëerd, maar tegelijk is er veel respect voor het verleden. Het complex wordt helemaal gestript, maar de ‘karkas’ van Strobbe zal ook in de toekomst nog duidelijk zichtbaar zijn. Indien onze voorouders straks door het Baertshof of de Kasteelstraat wandelen, zouden ze de plek meteen weer herkennen.”
Binnenin de gebouwen getuigen nog een pak burelen en machines van de gouden jaren van weleer. “Vroeger gonsde het hier elke dag van de bedrijvigheid”, klinkt het bij Luc. “We hebben voor zo goed als alle Izegemse bedrijven drukwerk geleverd en hebben alles ook minutieus in een uitgebreid archief bijgehouden. En dat is uniek, want zo geeft het een beeld op de sociale, technische en economische evolutie van onze regio. Ik ben nu druk bezig met dit archief op orde te stellen en hoop dat er op de vernieuwde site straks een plaats zal zijn voor onze geschiedenis. Want die mogen we nooit verloren laten gaan. Het verleden van Drukkerij Strobbe is tegelijk het verleden van de stad Izegem.”
Ook voor de vele drukmachines die nog in de voormalige drukkerij opgesteld staan, wil Luc een oplossing vinden. “Een samenwerking met Eperon d’Or is zeker een optie, maar zij kunnen ook niet alle machines overnemen. Ik speur in ieder geval verder naar een mogelijke locatie.”
Of de vernieuwde site binnen enkele jaren nog een verwijzing naar de voormalige drukkerij-activiteiten moet omhelzen, laat Luc in het midden. “Ze moeten ons heus geen Strobbestraat of -plein geven, maar een stek voor het archief zouden we wel erg appreciëren.”
Zestig procent groen
De plannen zelf moeten nog in een definitief ontwerp gegoten worden, maar de grote lijnen zijn nu al bekend. “We zullen die tijdens Open Monumentendag ook aan de mensen tonen”, legt schepen van Patrimonium Caroline Maertens (N-VA) uit. “Het 1,8 hectare groot terrein moet een groene oase worden, met de focus op bewoning en gebouwen met een openbaar karakter. De kunstacademie Art’Iz moet er onderdak krijgen, net als de bibliotheek en het stadsarchief.”
De schepen benadrukt dat ook wonen in deze toekomstige groene long prioritair is. “Daarom wordt een ruimte voorzien voor iets hogere gebouwen, want zo kunnen we een park realiseren en zal de bebouwing op die manier ook perfect aansluiten bij de nieuwe woonzone tussen het goederenstation en het kanaal Roeselare-Leie én één geheel vormen met het kasteelpark Blauwhuis en de nog te ontwikkelen Site Scheldeman. Ons doel is zestig procent groen.”
Tegen de zomer van 2018 moet het ruimtelijk uitvoeringsplan op tafel liggen. “De eerste participatievergadering vindt trouwens op maandag 11 september plaats, net na Open Monumentendag. De intentie is om tegen begin de jaren 2020 de hele site volledig getransformeerd te hebben.”
Stoommachine én Eperon d’Or
IZEGEM - Drukkerij Strobbe wordt zonder meer de blikvanger van Open Monumentendag in Izegem. Om 11.30 en 15.30 uur zijn er rondleidingen met een gids. Daarvoor kan je inschrijven via 051 31 64 46 of eperondor [at] izegem.be of er kan op zondag zelf aangesloten worden voor de gidsbeurten aan het onthaal van Eperon d’Or.
Maar Izegem biedt meer aan dan enkel Strobbe. Ook Eperon d’Or zelf gooit de deuren wagenwijd open. “De museumsite met het prachtig gerestaureerde art decogebouw is een echte erfgoedparel”, legt conservator Hilde Colpaert uit. “Het museum zal zondag dan ook gratis te bezoeken zijn en ook de rondleidingen zijn volledig gratis. In de loop van de dag is er een workshop plakschoentjes en om 16 uur is er vanuit de toren van Eperon d’Or de traditionele schoentjesworp van kermiszondag.”
‘Koekestuutjes’
Tijdens Open Monumentendag vult Eperon d’Or ook verder de eregalerij aan met anekdotes, foto’s en verhalen van mensen die in een van de traditionele nijverheden van Izegem aan de slag waren. “Wie een aanvulling voor ons heeft, krijgt een ‘koekestuutje’ met chocomelk in ruil.”
Net naast Eperon d’Or kan je de grootste bewaarde stoommachine van het land bewonderen. De Stoomvrienden, die instaan voor het onderhoud van dit wonderlijk stukje techniek, verzorgen gratis rondleidingen.
Open Monumentendag vindt plaats van 10 tot 18 uur. Alle info op www.eperondor.be.
Bron: Philippe Verhaest - Foto Frank - GF, KW De Weekbode Izegem, 08.09.2017, p. 20-21