Programma 2024

Lees hier ons volledig verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024.

Budgettair beleid

Met de N-VA geen ondoordachte avonturen: we verhogen de kernbelastingen niet en zetten ons zuinig en goed doordacht financieel beleid van de afgelopen 12 jaar verder. Zo houden we de stad financieel kerngezond en maken we tegelijk meer dan voldoende budgettaire ruimte vrij voor grote investeringsprojecten en een kwaliteitsvolle dienstverlening.

Veiligheid

  1. We investeren meer dan ooit in de veiligheid van onze inwoners, met een nog groter budget voor de werking van de politiezone en de hulpverleningszone (brandweer en dienst 100), zodat die cruciale diensten optimaal uitgerust en voldoende bemand zijn.
  2. De politie is maximaal aanwezig op straat. De wijkagent is het eerste aanspreekpunt voor onze inwoners. Het recent versterkte FLEX-team wordt maximaal ingezet in de strijd tegen allerlei vormen van overlast en drugsdelicten. Interventieploegen zijn ’s avonds en ’s nachts prioritair zichtbaar aanwezig in de uitgaansbuurt om overlast en geweld tegen te gaan.
  3. Op basis van een objectieve analyse van de criminele feiten en overlast bepalen we nieuwe locaties voor bewakingscamera’s en investeren we in de uitbreiding van ons cameranetwerk.
  4. We breiden het team gemeenschapswachten verder uit, zodat zij steeds zichtbaar aanwezig zijn in het Izegemse straatbeeld en hinder en overlast overdag maximaal kunnen vermijden en bestraffen.
  5. We bouwen een nieuwe kazerne voor de brandweer en investeren verder in kwaliteitsvol materieel. We waarderen de brandweervrijwilligers financieel, ondersteunen de brandweerwerking en proberen Izegemnaars warm te maken zich bij ons 100% vrijwillig brandweerkorps te voegen.

Dienstverlening

  1. Onze stadsdiensten zijn optimaal bereikbaar: digitaal én fysiek. We creëren daarom nog meer mogelijkheden om de stadsloketten te bezoeken op zaterdagvoormiddag en ’s avonds op weekdagen. De digitale dienstverlening breiden we gestaag uit, zodat een Izegemnaar van thuis uit en eender wanneer zo veel mogelijk producten en documenten kan aanvragen en ontvangen.
  2. Onze burgers hebben recht op een neutrale en onpartijdige dienstverlening. Die neutraliteit en onpartijdigheid maken we zichtbaar” door een neutrale kledingstijl voor personeel dat in rechtstreeks contact komt met onze burgers in de openbare dienstverlening en bij contact met externe partners. Religieuze of ideologische symbolen zijn dus niet toegelaten in deze functies.
  3. We vernieuwen en promoten het gebruik van het meldingenloket van de stad (meldingen.izegem.be) zodat de Izegemnaar nog sneller wordt geholpen en de juiste informatie krijgt over wat er met zijn melding gebeurt, wanneer dat gepland is en wanneer dit ook effectief is uitgevoerd.
  4. We zorgen – bij uitstek bij wegenwerken en evenementen – voor een correcte, tijdige en doel(groep)gerichte communicatie voor onze inwoners, ondernemers en verenigingen. Dit doen we zowel digitaal als op papier, zodat mensen die minder digitaal geletterd zijn ook dezelfde informatie ontvangen.
  5. Onze publieke gebouwen zijn goed uitgerust met wifi, zodat iedereen er gratis online kan op zijn laptop of smartphone.
  6. We dringen er bij de grootbanken op aan dat ze Batopin-cashpunten installeren in onze deelkernen Emelgem, Kachtem en de Bosmolens.
  7. We zetten een campagne op om pas afgestudeerde en in opleiding zijnde huis- en tandartsen warm te maken om zich in Izegem te vestigen met een dokterspraktijk, zodat de toegang tot de huisarts en tandarts in Izegem makkelijk is.

 

Grote investeringsprojecten

  1. We voeren de afgewerkte en gebudgetteerde plannen voor een nieuwe evenementenhal op de locatie van zaal ISO uit.
  2. We realiseren een nieuw binnen- en buitenzwembad en twee nieuwe sporthallen in plaats van de huidige verouderde infrastructuur.
  3. We bouwen een nieuw complex voor de kunstacademie Art’Iz, de bibliotheek, het historisch stadsarchief en de heemkring Ten Mandere op de locatie van de vroegere Drukkerij Strobbe. Hiervoor doen we een beroep op de DBFM Scholen van Vlaanderen van de Vlaamse overheid, waardoor we liefst 24 miljoen steun ontvangen.

Mobiliteit, Openbare Werken en Groen

  1. We verdubbelen het budget voor het herstel en het herasfalteren van wegen en het vernieuwen van voetpaden en fietspaden. Een goede screening van de kwaliteit van onze weginfrastructuur vormt de basis voor een uitvoeringsplan voor de komende zes jaar.
  2. We pakken daarbij prioritair de toegankelijkheid van ons openbaar domein voor mensen met een beperking, een kinderwagen of een rollator planmatig aan, met voldoende budget. Daarbij zorgen we er prioritair voor dat aan elk zebrapad de stoeprand verlaagd is aangelegd.
  3. We blijven investeren in veilige fietspaden op drukke verkeersassen, o.a.
    • Meensesteenweg
    • Kortrijksestraat
    • Ambachtenstraat
    • Leenstraat
    • N36 (Vlaamse overheid)
    • Zuidkaai, jaagpad langs het kanaal (Vlaamse overheid)
  4. Naast veilige fietspaden investeren we in veilige fietsenstallingen op trekpleisters en bij publieke gebouwen.
  5. We verfraaien de dorpskernen van de Bosmolens, Emelgem en Kachtem en verhogen er de verkeersveiligheid en de leefbaarheid.
  6. We maken onze parken, bossen en groene ruimtes nog aantrekkelijker. Elk Izegems gezin moet op minder dan 500 meter van de eigen woning een attractieve groene (speel)zone hebben.
  7. We maken van Wandel op de Mandel tussen de Centrumbrug en de Emelgembrug een aantrekkelijke groene ontmoetingsruimte, een prachtige trekpleister voor jong en oud aan het water.

 

Nette stad

  1. We investeren meer dan ooit in het onderhoud van het publiek groen in de stad en zorgen bij nieuwe aanplantingen steeds voor onderhoudsvriendelijke beplanting.
  2. Met een versterkt aantal medewerkers, kwaliteitsvol materieel en de uitvoering van een gebiedsdekkend veegplan zorgt de stad voor een netter openbaar domein. 
  3. De stad net houden is niet enkel de verantwoordelijkheid van de stad zelf, maar evenzeer van alle inwoners en bezoekers van Izegem. We wijzen met frequente communicatie(campagnes) op de plichten van elke inwoner inzake de netheid van hun eigendom en sensibiliseren hen inzake het vermijden en opruimen van zwerfvuil en sigarettenpeuken.
  4. We stimuleren mensen om zelf het goede voorbeeld te geven, door Mooimakers te ondersteunen en door jaarlijks een grote zwerfvuilactie met verenigingen en vrijwilligers te organiseren.
  5. We voeren een nultolerantiebeleid voor sluikstorters. Om dit waar te maken zetten we meer camera’s in laten we GAS-vaststellers frequent patrouilleren en bestraffen we overtreders met de hoogste GAS-boetes. Naast de GAS-boete krijgen sluikstorters via een retributie ook de rekening voor de opruimkosten gepresenteerd. 
  6. Waar nodig en nuttig breiden we het aantal openbare vuilnisbakken in Izegem en de deelgemeenten (dat de afgelopen jaren al met de helft uitgebreid werd) verder uit. Onze medewerkers zorgen ervoor dat de vuilnisbakken heel frequent worden geledigd, zodat er geen sluikstort naast de vuilnisbakken ontstaat.

Zorg en welzijn

  1. Met o.a. de inzet van buurtwelzijnswerkers, de buurtgerichte werking van het lokaal dienstencentrum, samenwerking met dorpscomités en dienstverlening en activiteiten in de verschillende buurthuizen in alle deelkernen van Izegem, kiezen we bewust voor een burgernabije en buurtgerichte aanpak in het zorg- en welzijnsbeleid.
  2. Vandaag kan je elke dag ‘Samen Eten’ (buurtrestaurant) in het stadscentrum (De Leest) en in Emelgem (Dorpshuis). We zorgen ervoor dat je voortaan ook in Kachtem en op de Bosmolens elke dag kan ‘Samen Eten’. Op die locaties versterken we de dienstverlening, door frequente aanwezigheid van verschillende diensten van de stad en van Zorg Izegem, zodat die ter plekke mensen kunnen helpen en goed kunnen doorverwijzen voor diensten, hulp en ondersteuning.
  3. De stad krijgt van de Vlaamse overheid de regie van de kinderopvang in handen. We zorgen daarbij voor extra kinderopvang in Izegem, met voorrang voor en op maat van kinderen van mensen die werken of een opleiding volgen met het oog op tewerkstelling.
  4. Met de verdere uitvoering van het armoedebeleidsplan dat we maakten, met focus op kinderarmoede, helpen we gezinnen uit de armoede en de vereenzaming:
    • We bouwen een sociale kruidenier uit en bundelen die op dezelfde locatie met de babytheek, de fietsbieb en werken er samen met armoedeverenigingen (’t Kringske).
    • We investeren verder in onze buurtwelzijnswerker en onze brugfiguren voor lager en middelbaar onderwijs.
    • We bieden huiswerkbegeleiding en opvoedingsondersteuning aan voor gezinnen met jonge kinderen.
    • ‘Spreek jij al digitaal?’: we zorgen dat iedereen meekan op de digitale trein. Zowel inzake een toestel en internet, als over digitale vaardigheden.
    • We richten een overkophuis voor kwetsbare jongeren op (overkop.be).
    • In samenspraak met de andere Midwest-gemeenten voeren we de Uitpas in, voor betaalbare vrijetijdsbesteding voor iedereen.
    • We organiseren jaarlijks een budgetbeurs en een woonbeurs voor alle laatstejaarsscholieren in Izegem.
  5. Werklozen moeten zo snel als mogelijk instappen in een traject naar werk. Een vaste job binnen het regulier economisch circuit moet hierbij, indien mogelijk, steeds het uiteindelijke doel zijn. De stad werkt daartoe nauw samen met de VDAB en de Izegemse bedrijven.
  6. Voor wie tijdelijk een leefloon ontvangt leggen we strikte afspraken met betrekking tot scholing, opleiding, werkbereidheid, activering, huisvesting vast in een GPMI. De naleving van die afspraken wordt geregeld en streng getoetst, met een schorsing of stopzetting van het leefloon als potentiële sanctie.
  7. Onze zorg voor bejaarden is betaalbaar, van uitstekende kwaliteit en dat houden we zo, met ons woonzorgcentrum De Plataan, het centrum voor dagverzorging Dischveld, assistentiewoningen, thuisdiensten en het dienstencentrum De Leest.
  8. De mindermobielencentrale (MobiTwin) zorgt samen met de dienst voor aangepast vervoer en de flexbus van De Lijn dat iedereen zich in onze stad kan verplaatsen, ook wie minder mobiel is. Met een doelgerichte wervingscampagne trekken we nieuwe vrijwillige chauffeurs aan voor de mindermobielencentrale.
  9. Mantelzorg wordt steeds belangrijker. We ondersteunen onze mantelzorgers en waarderen hen. Want ook voor wie zorgt, moet gezorgd worden.
  10. Er komen extra AED-toestellen (hartstarters) op strategische locaties op het grondgebied en richten samen met verenigingen en Izegemse ondernemingen reanimatie- en eerstehulpcursussen in voor onze inwoners.
  11. Izegem heeft een erg breed vrijetijdsaanbod en passende dienstverlening voor senioren, waarmee we hen uit hun isolement halen en vereenzaming tegengaan. Dat aanbod is wijdverspreid over verschillende diensten en locaties van de stad. In een overzichtelijke papieren infogids voor alle Izegemse senioren bundelen we al die dienstverlening, activiteiten en evenementen, zodat we het aantal deelnemers verder opkrikken.
  12. De stad promoot met informatieve en sensibiliserende campagnes gezond leven: sporten, gezonde voeding, vermijden van alcohol en tegen roken, vapen en druggebruik. We versterken de strijd tegen alcohol- en drugmisbruik in onze stad. De gevolgen voor familie, vrienden en omgeving zijn immers desastreus. We maken meer middelen vrij voor preventie en detectie in o.m. de scholen en de verenigingen. We treden hard op tegen overlast als gevolg van een verslavingsproblematiek en tegen drugdealers.
  13. Opvang van asielzoekers gebeurt best in collectieve centra. Anders verdwijnen te veel illegalen onder de radar en blijven ze onwettig in dit land, met alle gevolgen van dien. We bouwen daarom het aantal Izegemse lokale opvanginitiatieven (LOI) stelselmatig af tot nul.

Integratie en diversiteit

  1. Het spreken van onze taal, het Nederlands, is cruciaal voor wie wil deelnemen aan onze samenleving. Daarom investeren we verder in succesvolle taalwerkingen zoals Babbeldoos en Babbelkamp voor kinderen en de praatsessies Babbel’Uit voor anderstalige volwassenen. We richten ons voortaan ook extra op taalwerking voor jongeren van 12 tot 18 jaar en overleggen op structurele wijze met het onderwijs voor anderstaligen en nieuwkomers (OKAN).
  2. We bouwen de buddywerking met vrijwilligers verder uit, zodat anderstalige nieuwkomers door die begeleiding vlotter de weg vinden naar taalcursussen, een job, een woning en ons verenigingsleven.
  3. Izegem moet een stad zijn waar iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht gender of geaardheid. Daartoe ondertekenden we de Regenboogverklaring en voeren we een volwaardigregenboogbeleid. We zorgen voor, onder meer door te informeren en te sensibiliseren, voor positieve beeldvorming. We voeren inclusieve communicatie naar al onze inwoners, waarbij geen sprake is van zichtbare genderregistratie, tenzij dat wettelijk bepaald is. We stimuleren scholen om aan de slag te gaan met het LGBTI+ thema en hebben in de bib een passend aanbod over het onderwerp.

Wonen en energie

  1. Met het Energiehuis zorgen we voor advies en begeleiding op maat van onze inwoners om hun woning energiezuiniger te maken: energiescans, advies, ontzorging bij het zoeken van aannemers, begeleiding inzake premie-aanvragen, etc.
  2. Onze verschillende woonpremies vormen we om tot één duidelijke renovatiepremie om de Izegemse woningen kwaliteitsvoller en energiezuiniger te maken.
  3. De kwaliteit van de woningen in onze stad moet verder omhoog. Daarom voeren we stapsgewijs een verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen in, dat aantoont dat een woning veilig is, aan de minimale kwaliteitsvereisten voldoet en gezond is. Tegelijk treden we streng op tegen leegstand, verwaarlozing en verkrotting van woningen, door het opleggen van boetes.
  4. We geven bij de toewijzing van een sociale woning in onze stad voorrang aan wie al lang in Izegem woont. We helpen wie ons financieel nodig heeft, maar vragen daar ook een inspanning voor terug en treden hard op tegen sociale en domiciliefraude. Anderstalige nieuwkomers die een sociale woning huren moeten verplicht Nederlands leren en werk zoeken. We gaan actief op zoek naar sociale huurders die over een buitenlandse eigendom beschikken en weren hen uit ons sociaal woningaanbod.

Stadsgebouwen

  1. We vormen – na de ingebruikname van de nieuwe evenementenhal – de grote zaal van het JOC om tot een polyvalente en sfeervolle zaal voor allerlei (verenigings)activiteiten, zoals bvb. eetfestijn, quiz, ouderavond, burenfeest…
  2. We stellen in samenwerking met de kerkbesturen een kerkenbeleidsplan op en geven onze kerken een passende nevenbestemming (plek voor verenigingen, buurtwerking, concerten en tentoonstellingen, urnenzaal…), met respect voor de cultuurhistorische waarde van de kerkgebouwen.
  3. We houden ons stedelijk erfgoed in ere: we restaureren en renoveren het oude stadhuis Pax Intrantibus en het museum Stoom en Stroom (gebouw oude elektriciteitscentrale).

 

Ondersteuning verenigingen en buurtwerking

  1. We verdubbelen de gratis uren waarbij verenigingen stedelijke infrastructuur kunnen huren en stadsmaterieel kunnen gebruiken voor hun activiteiten en werking.
  2. We ondersteunen onze meer dan 200 Izegemse verenigingen bij het goed beheer van hun lokalen, bijvoorbeeld met subsidies voor het (ver)bouwen van lokalen, met ondersteuning voor asbestverwijdering bij jeugdlokalen, de uitvoering van een energiescan en inzet van expertise van het energiehuis, een extra subsidie om de verenigingslokalen energiezuinig te maken…
  3. We verhogen de (ver)bouwpremie voor verenigingslokalen met 50%. We zorgen ook voor een goede opvolging van het project eens de subsidie is toegekend.
  4. We ondersteunen Izegemse verenigingen die buiten de stad deelnemen aan (inter)nationale wedstrijden of aan activiteiten in en met onze partnersteden om zich zo te onderscheiden en ambassadeur te zijn van Izegem.
  5. Naast een animatorencursus voor leiding van jeugdverenigingen en de speelpleinwerking organiseren we een opleidingstraject voor (bege)leiders en verantwoordelijken van onze verenigingen, onder meer m.b.t. EHBO, mentaal welzijn, drugs, intrafamiliaal geweld.
  6. We sporen de scholen aan om hun infrastructuur (speelplaats, sportzaal, polyvalente zaal…) na de schooluren open te stellen voor verenigingen en buurtinitiatieven.
  7. We versterken buurt- en bureninitiatieven. Naast een verhoging van de subsidies voor activiteiten (Hart voor je Buurt) investeren we in de uitbreiding van buurtsportinfrastructuur en realiseren we extra volkstuintjes op verschillende locaties verspreid over de stad.

Cultuur

  1. We verhogen het budget voor programmatie van het cultuurhuis De Leest, met aandacht voor Izegems talent, een gevarieerd aanbod voor alle leeftijdsgroepen (zeker ook voor jongeren) en programmatie op andere locaties in de stad.
  2. We restaureren het museum Stoom & Stroom met aandacht voor de toegankelijkheid, uitbouw van een ontvangstruimte en werking.
  3. We bouwen de werking van ons museum Eperon d’Or verder uit. Met een vernieuwde museale opstelling, aantrekkelijke tijdelijke exposities en specifieke acties verleiden we de Izegemnaars en anderen om ons museum te bezoeken.
  4. Historische documenten uit het stadsarchief worden verder gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt voor iedereen.
  5. We organiseren tweejaarlijks een grote expositie die lokaal talent samenbrengt met werk van binnen- en/of buitenlandse kunstenaars.

 

Jeugd

  1. Onze speelpleinwerking, verspreid over verschillende wijken in Izegem, blijven we ondersteunen en uitbouwen, zodat elk kind in Izegem een fijne vakantie kan beleven. Babbeloe, de speelpleinwerking voor kinderen met een beperking, breiden we verder uit, met voorrang voor kinderen die in Izegem wonen of verblijven (bij de grootouders bvb.).
  2. Bij de aanleg van nieuwe speelpleinen investeren we ook in aangepaste speeltoestellen voor kinderen en jongeren met een beperking.
  3. Ook kinderen en jongeren die geen lid zijn van een jeugdvereniging bieden we vanuit de stad ook in de toekomst verder leuke vrijetijdsactiviteiten aan, zoals het Huis van de Sint, Buitenspeeldag, kinderfuif, tienerfuif…
  4. We investeren verder in de werking van het jeugdhuis als een echte ontmoetingsplaats voor jongeren.
  5. We voorzien in elke deelgemeente (ook in Kachtem) voldoende ruime en goed uitgeruste bloklocaties voor studenten tijdens de blok- en examenperiode

 

 

Sport

  1. We realiseren een nieuw binnen- en buitenzwembad en twee nieuwe sporthallen in plaats van de huidige verouderde infrastructuur. Bij de ingebruikname van het nieuwe zwembad en sporthallen houden we rekening met onze scholen, onze talrijke sportclubs, maar ook met de recreatieve bezoeker. Ruime openingsuren zijn daarbij essentieel. Izegemse verenigingen en Izegemse sporters krijgen altijd voorrang.
  2. We vernieuwen de voetbalinfrastructuur in Kachtem en in Emelgem, met o.a. nieuwe sanitaire voorzieningen voor VVEK.
  3. We realiseren een pumptrack en een multisportveld op de vrijetijdssite.
  4. In samenwerking met de andere Midwest-gemeenten pijlen we een aantrekkelijke mountainbike-/gravelbikeroute in en rond Izegem uit.

Economie, toerisme en evenementen

  1. We werken in nauw overleg met de lokale handelaars een Strategisch Commercieel Plan uit met een reeks concrete acties om de Izegemse handelaars te ondersteunen en het winkelen in Izegem aantrekkelijker te maken. In dat plan is er o.m. aandacht voor:
    • Een stedelijke impulspremie voor het starten van een handelszaak in of het verhuizen van een handelszaak naar het kernwinkelgebied, gevelrenovatie, het activeren van een leegstaand pand of het omvormen van een pand.
    • Actieve dialoog met pandeigenaars en projectontwikkelaars voor de renovatie en activering van moeilijk in te vullen panden.
    • Pop-upzaken en aantrekkelijke etalages in leegstaande panden
    • De stad wordt een actieve marktspeler en huurt leegstaande panden, maakt ze instapklaar en verhuurt ze opnieuw aan (startende) handelaars.
    • Een handelspand in het kernwinkelgebied wordt de plek voor een gedeelde winkel waar verschillende Izegemse creatievelingen hun maakproducten kunnen verkopen en de winkel in een beurtrol uitbaten.
    • Een progressieve belasting voor leegstaande handelspanden met nog hogere tarieven die sneller worden ingevoerd met oog op renovatie en activering van leegstaande panden in het kernwinkelgebied, gekoppeld aan een begeleidingstraject.
    • Evenementen organiseren we bij voorkeur in het kernwinkelgebied. Zo stimuleren we het bezoek aan onze handel en horeca in het centrum.
    • Verschillende winkelacties i.s.m. lokale handelaars en horeca verspreid over het hele grondgebied Izegem
  2. Onze wekelijkse zaterdagmarkt is een mooie troef om het bezoek aan onze handels- en horecazaken in het stadscentrum te stimuleren. We blijven daarom werk maken van de ondersteuning en promotie van onze markt.
  3. We betrekken onze ondernemers en handelaars met geregelde open overlegmomenten bij het beleid van de stad en specifieke dossiers.
  4. We sporen al opgerichte vzw handelaars nog meer aan om de samenwerking tussen de Izegemse handelaars te versterken, evenementen en acties te organiseren en daarvoor een jaaractieplan op te stellen. Bij elke euro die de vzw daarvoor investeert, legt de stad er een euro extra bij.
  5. We starten een peter- en meterschap voor startende handelaars. Ervaren Izegemse handelaars maken starters wegwijs, geven inspiratie en zijn een klankbord voor de startende ondernemers.
  6. De kortparkeerplaatsen in het centrum zorgen voor meer rotatie, in het voordeel van de handelszaken. We evalueren het gebruik ervan, breiden het aantal kortparkeerplaatsen in het centrum nog uit indien opportuun en richten ook extra kortparkeerplaatsen in bij een concentratie van handelszaken in Emelgem, Kachtem en op de Bosmolens.
  7. We blijven de Izegem Kadobon verder promoten als perfect geschenk en mooie ondersteuning van onze Izegemse handelaars.
  8. Indien wettelijk mogelijk kiest de stad resoluut voor Izegemse handelaars, dienstverleners en aannemers bij de aanbesteding van een overheidsopdracht. Samen met een vroege betaling van de facturen door de stad geven we lokale ondernemers op die manier een welgekomen duwtje in de rug.
  9. Ruimte om te ondernemen is een grote uitdaging, zeker in een dichtbebouwde en dichtbevolkte stad als Izegem. We nemen daarom elke opportuniteit vast om leegstaande bedrijfspanden snel opnieuw te laten invullen en om onbebouwde bedrijfsgronden aan te snijden voor bedrijfsactiviteiten.
  10. Onze bedrijven moeten vaak een vergunningstraject doorlopen om hun activiteiten te ontwikkelen, uit te breiden of te wijzigen. We zorgen er voor dat dit traject zo kort mogelijk is en behandelen de vergunningsaanvragen van bedrijven zo snel als het wettelijk kan.
  11. Na de succesvolle eerste jobbeurs eerder dit jaar organiseert de stad ook de volgende jaren een grote jobbeurs in samenwerking met de Izegemse werkgevers.
  12. Onze verenigingen en andere ondernemende Izegemnaars zorgen met heel veel florerende evenementen dat Izegem leeft en bruist. Die organisatoren willen we ondersteunen en stimuleren met evenementensubsidies en door het aanbieden van passende locaties voor buitenevenementen op het publiek domein.
  13. We promoten de toeristisch-recreatieve troeven van Izegem via verschillende kanalen tot ver buiten onze stad.
  14. De brede waaier aan kwaliteitsvolle horecazaken in de stad is een enorme troef voor de aantrekkingskracht van onze stad voor de eigen inwoners en bezoekers. Die unieke troef, cafés, restaurants, b&b’s en hotels zetten we met gerichte promotie en activiteiten extra in de verf.
  15. We richten parkeerplaatsen en voorzieningen voor mobilhomes in, vlakbij ons centrum met Eperon d’Or, handels- en horecazaken.
  16. We onderzoeken in samenwerking met De Vlaamse Waterweg of er in Izegem op het kanaal Roeselare-Leie goed uitgeruste aanmeerplaatsen voor pleziervaart kunnen komen.
  17. We realiseren een bewegwijzerde toeristisch-recreatieve fietsroute in Izegem, met aandacht voor de lokale horeca.

Dierenwelzijn

  1. Naast de twee hondenlosloopweides in het Rhodesgoed in Kachtem, die in Emelgem en de toekomstige weide in het uitgebreide Wallemote-Wolvenhof, leggen we in het stadscentrum een of meerdere hondenlosloopweides aan.
  2. Samen met andere gemeenten uit de regio ondersteunen we de werking van het regionaal dierenasiel voor honden en katten.
  3. We voeren het zwerfkattenbeleidsplan verder uit, informeren en sensibiliseren de Izegemnaars over de rechten en plichten en plaatsen schuil- en voederhokken op plaatsen waar veel zwerfkatten aanwezig zijn, om de problematiek in te dijken.
  4. We richten een strooiweide en een gedenkplaats voor overleden huisdieren in en maken het mogelijk dat de as van een overleden huisdier mee begraven of in de urne bijgehouden wordt van de liefhebbende eigenaar van het dier.