Baertshof moet nieuwe en groene stadswijk worden

Op 26 mei 2017, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening

IZEGEM - De site Baertshof moet binnen enkele jaren het decor vormen voor een nieuwe en vooral groene stadswijk in het hart van Izegem. Nu al staat vast dat de openbare bibliotheek, de kunstacademie Art’Iz en het stedelijk archief er onderdak zullen krijgen, maar er zal ook ruimte zijn voor wonen. Tegen 7 juli met er een definitief ontwerp op tafel liggen.

De plannen met de site Baertshof liefst 1,8 hectare groot zijn op zijn zachtst gezegd ambitieus te noemen. “Deze grote zone ligt pal in ons stadscentrum, maar heeft amper inwoners en activiteiten”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Maertens (N-VA). “Daar willen we binnen enkele jaren drastisch verandering in brengen. We gaan resoluut voor een groene oase waar we de focus leggen op bewoning en gebouwen met een openbaar karakter. De nieuwe invulling zullen we realiseren met de inbreng van een of meerdere privépartners.”

De site Baertshof is nu nog het decor voor de gebouwen van de voormalige Izegemse Drukkerij Strobbe, maar die moeten grotendeels afgebroken worden. “We voorzien een nieuwbouw om onze kunstacademie Art’Iz in onder te brengen. Die zal dan de huidige stek langs de Wijngaardstraat verlaten. Ook de openbare bibliotheek en ons stadsarchief willen we op het Baertshof een nieuwe thuis geven.”

‘Strobbetuinen’

Schepen Caroline Maertens benadrukt dat ook wonen in de nieuw te creëren groene long prioritair is. “Daarom wordt er ruimte voorzien voor iets hogere gebouwen, want zo kunnen we een open park realiseren en de bebouwing zal op die manier ook perfect aansluiten bij de nieuwe woonzone tussen het goederenstation en het kanaal Roeselare-Leie. We gaan voor zestig procent groen en sluiten niet uit dat we een verwijzing naar de voormalige Drukkerij Strobbe zullen voorzien. De ‘Strobbetuinen’ zullen in elk geval openbaar zijn.”

De laatste restant van de beroemde drukkerij, de hoofdzetel van Strobbe Buro, verhuist trouwens uiterlijk tegen 30 juni naar Beveren-Roeselare. Zo komt er een einde aan 127 jaar rijke drukkersgeschiedenis in Izegem. Enkel de winkel in de Kortrijksestraat blijft op Izegems grondgebied.

Opvallend: in de plannen is dat er ook gewag gemaakt wordt van een ondergrondse parking, hoewel er in de omgeving met de goederenparking en de Grote Markt al veel parkeergelegenheid is. “Hoeveel plaatsen die zal tellen, kunnen we nu nog niet zeggen”, vervolgt schepen Maertens.

De stad heeft via een wedstrijdformule het architectenbureau Achtergael uit Gent aangeduid om voor de zone een gedetailleerd masterplan uit te werken. “De eerste ontwerpen hebben we ondertussen al aan de Izegemnaar voorgelegd. De eerste ideeën en opties werden besproken en nu kunnen de ontwerpers aan de slag gaan om een definitief project op tafel te leggen.” Dat moet op 7 juli een feit zijn.

Begin jaren 2020

Tegen de zomer van 2018 kan het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op tafel liggen. “De werken zullen gefaseerd gebeuren en een specifieke timing hebben we uiteraard nog niet. Maar ons doel is om Baertshof tegen begin de jaren 2020 volledig getransformeerd te hebben.” Een budget ligt nog niet vast.

Wat er na de verhuizing van de bieb en Art’Iz naar het Baertshof met de huidige gebouwen van de instellingen zal gebeuren, is nog niet duidelijk. “Maar we zullen die meer dan waarschijnlijk verkopen. Net daarom willen we nu al vaart steken achter de plannen. We willen zo snel mogelijk aan de slag om ons stadscentrum een extra groene long te bezorgen.”

 

Buurt met een rijke geschiedenis

IZEGEM - Het Baertshof is amper 150 meter lang, maar behoort wel tot de oudste straten van Izegem: ze is al terug te vinden op de Sanderuskaart ui 1641 en leidde van de Grote Markt naar het oude kasteel op de zuidoever van de Mandel. Het kasteel raakte in verval en bij de openbare verkoop van de goederen van de laatste prins van Izegem, in 1813 en 1823, kwam de overgebleven schaapshofstede in handen van Jean Baptist Baert, vandaar de naam Baert's Hof.

Later verschenen er een twintigtal kleine arbeidershuisjes langs de straat, maar het noordelijke deel werd gesloopt voor de aanleg van de spoorlijn Kortrijk-Brugge in 1847. In het begin van de twintigste eeuw werd het Baertshof gedomineerd door Drukkerij Strobbe en uiteindelijk de hele straat in beslag neem.

In 2015 verhuisde de drukkerij echter naar Heule en werd het straatje opgewaardeerd als wandelverbinding tussen de parking van het goederenstation en de Grote Markt. Het werd toen zelfs officieus omgedoopt tot het Druivelaarstraatje, als verwijzing naar de iconische scheurkalender van Strobbe. 

 

Bron: Philippe Verhaest - JRE - Foto Frank - GF, KW De Weekbode Izegem, 26.05.2017, p. 2-3

 

KW De Weekbode Izegem, 26.05.2017, p. 2-3

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is