Doorbraak in dossier restauratie Wolvenhof

Op 1 december 2017, over deze onderwerpen: Erfgoed, Patrimonium, Provincie

De provincie West-Vlaanderen maakt 270.000 euro vrij voor de restauratie van het kasteel Wolvenhof in Izegem. “Daarmee komt de restauratie van het kasteel Wolvenhof in een stroomversnelling, maar het wordt sowieso wel een werk van lange duur”, zegt schepen Kurt Himpe, die tevens provincieraadslid is.

De provincie kocht in 2001 de kasteeldomeinen Wallemote en Wolvenhof aan en de stad Izegem werd eigenaar van de beide kastelen. In 2010 nam de provincie het kasteel Wolvenhof in erfpacht voor een duur van 99 jaar. “Aan de buitenkant is het overduidelijk dat er grondige werken nodig zijn en tijdens de recente fotosessiedagen voor beroeps- en amateurfotografen werd ook duidelijk dat het interieur aan een grondige restauratie toe is”, verduidelijkt Kurt Himpe.

Nu toch subsidies

Het dossier van de restauratie was echter in een patstelling geraakt nadat als gevolg van de interne staatshervorming gesteld werd dat provincies niet meer in aanmerking zouden kunnen komen voor Vlaamse restauratiesubsidies voor hun erfgoed.

Maar er is nu blijkbaar toch een doorbraak : uit het budget voor 2018 dat momenteel door de provincieraad besproken wordt, blijkt dat de provincie tijdens de volgende twee jaar 270.000 euro beschikbaar maakt voor erelonen voor het restauratiedossier.

Tijdens de toelichting voor de pers stelde gedeputeerde Guido Decorte dat de Provincie voor de restauratie nu toch op op Vlaamse subsidies zal kunnen rekenen, omdat de subsidie gegeven wordt op basis van de eigendomsstructuur. En de stad Izegem is de eigenaar.

Een positieve wending dus, maar toch zal het nog wel een aantal jaar duren eer de restauratie van Wolvenhof echt een feit is. En dan blijft er nog altijd de grote vraag : wat zal de bestemming dan worden van dit gebouw en wie zal er instaan voor het onderhoud ? Aanvankelijk zou de Provincie hier haar streekhuis Midden-West-Vlaanderen in onderbrengen, maar dat nam ondertussen zijn intrek in het Huis van de Voeding in Roeselare en zal daar blijven. Provincie en stad blijven in onderling overleg naar een zinvolle invulling zoeken.

 

Bron: JRE, KW De Weekbode Izegem, 01.12.2017, p. 15

 

KW De Weekbode Izegem, 01.12.2017, p. 15

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is