Drie dodelijke ongevallen in Izegem in 2016

Op 17 maart 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Zwart jaar op de Izegemse wegen

Drie doden en 99 gewonden. Dit is de officiële verkeerstol voor het jaar 2016 op Izegems grondgebied. Dramatische cijfers zijn het. Het jaar daarvoor, in 2015, viel er geen enkele dode op de Izegemse wegen. Dat het er voor 2016 plots weer drie zijn, beschouwt schepen van Mobiliteit Kurt Himpe in de eerste plaats als puur toeval. “Telkens lag een menselijke fout aan de basis, maar toch moeten we die toename van slachtoffers van nabij volgen.” Hij kondigt meteen een paar maatregelen aan.

 

Stad neemt extra maatregelen om verkeers- situatie aan centrale brug te verbeteren IZEGEM - 2016 was een zwart verkeersjaar voor Izegem. Er vielen drie dodelijke ongevallen te noteren en ook het aantal feiten met lichamelijke letsels ging flink de hoogte in. “Maar bij het leeuwendeel van de ongevallen lag de oorzaak bij de bestuurders”, legt mobiliteitsschepen Kurt Himpe uit. “Maar toch willen we nog extra maatregelen nemen.”

2016 was niet meteen het allerbeste verkeersjaar in Izegem. Uit de jaarlijkse verkeersveiligheidsanalyse van de politiezone Riho blijkt immers dat er drie verkeersdoden te betreuren waren op Izegems grondgebied. Dat zijn er meteen ook drie meer dan in 2015 en een evenaring van het ‘record’ van 2010. Ook het aantal verkeersongevallen met gewonden steeg opnieuw: van 85 in 2015 naar 99 in 2016. Maar ondanks de toename is het verkeer nog altijd een pak veiliger dan in de zwarte verkeersjaren 2007 en 2008, toen er respectievelijk 131 en 141 ongevallen met lichamelijk letsel in Izegem te noteren vielen. Ondanks de stijging predikt schepen van Mobiliteit Kurt Himpe de nodige kalmte. “De drie dodelijke ongevallen waren te wijten aan menselijke fouten”, argumenteert hij.

Zaterdag 30 april 2016 kwam Emelgemnaar Nico Verfaillie (36) om het leven toen de man met zijn terreinwagen over de ovonde tussen Lendelede en Izegem reed en uiteindelijk in de gracht belandde. Na de jaarlijkse seniorendag op dinsdag 9 september in Izegem werd de volkszanger Willy Vindevogel (83) uit Sint-Baafs-Vijve onwel achter het stuur in de Prins Albertlaan en stierf ter plaatse. Vrijdag 7 oktober 2016 kwam de Ingelmunsterse wielertoerist Willy Loncke om het leven in de Lodewijk de Raetlaan toen hij met zijn koersfiets onder de wielen van een vrachtwagen terecht kwam. De dode hoek lag aan de basis van het drama. 

één op vijf onder invloed

“Het gaat drie keer om een spijtig voorval waarbij we als stad weinig kunnen doen. En we mogen niet uit het oog verliezen dat het aantal ongevallen met doden en gewonden de voorbije tien jaar fel verminderd is.” “Maar de huidige stijging volgen we uiteraard van dichtbij op.” Schepen Kurt Himpe onderstreept dat iedereen verantwoordelijk is voor verkeersveiligheid. “Niet alleen het gedrag van elke weggebruiker speelt een grote rol, ook de verkeersomstandigheden, de maatregelen die de overheid kan nemen en de controle door de politie. Maar jammer genoeg volstaan ingrepen niet altijd en ligt de oorzaak nog al te vaak bij het gedrag van de weggebruikers in kwestie. Van alle ongevallen met een lichamelijk letsel in 2016 was bij 18 procent een betrokkene onder invloed van alcohol.”

Toch beseft Kurt Himpe dat de gemeentelijke overheid ten allen tijde een rol op zich moet nemen wanneer het op verkeersveiligheid aankomt. “Alle ongevallen met gewonden of doden analyseren we jaarlijks en zo gaan we na of er op de bewuste plaats bijkomende ingrepen nodig zijn. In het kader van het Save Charter dat we eind vorig jaar ondertekenden wordt er ook elke trimester een statistiek opgemaakt zodat we nog korter op de bal kunnen spelen.”

De stad is al even bezig om alle Izegemse scholen te bevragen over hun specifieke schoolomgeving. “Zo zitten we eind deze week samen met De Kleine Tovenaar”, klinkt het. “We bekijken wat er beter kan en of er bijkomende maatregelen nodig zijn. Zo hebben we aan enkele scholen de verkeersveiligheid verbeterd en de situatie duidelijker gemaakt.” Dit jaar koopt de politiezone Riho ook een mobiele flitsbak aan, zodat er op meer plaatsen op overdreven snelheid gecontroleerd kan worden. “We hopend die zo snel mogelijk te kunnen inzetten op Izegems grondgebied.”

In de nabije toekomst worden ook enkele straten, waar veel ongevallen met gewonden gebeuren, aangepakt. “Zoals de Roeselaarsestraat waar in 2016 elf ongevallen met gewonden te noteren vielen , die langs beide zijden een een fietsstrook krijgt en we voorzien ook snelheidsremmende maatregelen in de Leenstraat. Maar alles staat of valt met één gouden regel: elke weggebruiker moet zich aan de verkeersregels houden om ongevallen te voorkomen.”

Betonblokken centrale brug

Om de verkeersveiligheid aan de centrale brug te verhogen, zullen er binnenkort enkele extra betonblokken geplaatst worden. “Fietsers die van de centrale brug naar het centrum rijden en de Ketelstraat willen inslaan, dwarsen nu vaak de weg zonder te stoppen. En dat zorgt voor een gevaarlijke situatie. Door de betonblokken met enkele meters te verlengen aan de kant van de Korenmarkt, zullen fietsers verder moeten rijden en ook stoppen om de weg over te steken. Het zal tegelijk nog altijd mogelijk zijn om als fietser vanuit de Ketelstraat de Korenmarkt op de rijden.”

Voor deze ingreep zullen betonblokken gebruikt worden die nu ter hoogte van de rotonde aan de centrale brug in Emelgem staan. Die worden daar vervangen door nieuwe elementen. “We zullen alvast alle scholen in het centrum over deze ingreep informeren. In 2012 en 2014 gebeurden nog twee ongevallen met leerlingen van 12 en 14 jaar oud. Verder onheil willen we met deze ingreep vermijden”, besluit schepen Himpe.

 

Bron: Philippe Verhaest, KW De Weekbode Izegem, 17.03.2017, p. 1 en p. 2-3

 

KW De Weekbode Izegem, 17.03.2017, p. 1

 

 

KW De Weekbode Izegem, 17.03.2017, p. 2-3

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is