U bent hier
Elke dag vijf fietsers gewond
POLITIEZONE RIHO PAKT ONGEVALLEN MET ELEKTRISCHE TWEEWIELERS AAN
ROESELARE/IZEGEM/HOOGLEDE - In West-Vlaanderen raken elke dag vijf fietsers gewond bij een ongeval. In de politiezone Riho (Roeselare, Izegem en Hooglede) blijken elektrische fietsen vaak de boosdoener. Dat blijkt uit cijfers die gouverneur Carl Decaluwé bekend maakte bij het afsluiten van de campagne 'Fietstoerisme in Harmonie' in Roeselare.
Al jaren zet de provincie West-Vlaanderen in op sensibilisering met acties als 'Fietstoerisme in Harmonie', de schoolfietsroutekaarten,... en investeert het ook jaarlijks 3,5 miljoen euro in fietspaden die gemeentes met elkaar verbinden. "Maar ondanks onze inspanningen blijven we ter plaatse trappelen op vlak van veiligheid", stelt gouverneur Carl Decaluwé vast. "In 2014 kwamen in onze provincie vijftien fietsers om bij ongevallen. Dat is boven het nationaal gemiddelde. Daarnaast raken dagelijks vier tot vijf fietsers gewond in het West-Vlaamse verkeer."
60-plussers
In de politiezone Riho, die de steden Roeselare en Izegem en de gemeente Hooglede omvat, blijken de gebruikers van elektrische fietsen het kwetsbaarst in het verkeer. "Uit de ongevallencijfers van vorig jaar blijkt dat vijfentwintig procent van de zwaargewonde 60-plussers zich verplaatste met een elektrische fiets", weet de Izegemse schepen van Mobiliteit Kurt Himpe (N-VA). "Meer dan tachtig procent van alle verkeersslachtoffers met een elektrische fiets waren vorig jaar 60-plusser."
Oorzaak van deze hoge cijfers is de hogere snelheid van elektrische fietsen. "Die brengt zowel de verkeersveiligheid van de fietser als andere mensen in het verkeer in het gedrang", weet Himpe.
Infosessies
"Om het aantal slachtoffers naar beneden te halen, willen we gebruikers van elektrische fietsen sensibiliseren en beter informeren. Een eerste infosessie vindt plaats op 17 november van 14 tot 17 uur in het Izegemse JOC. Erehoofdinspecteur Aimé Vandaele zal er de deelnemers wegwijs maken in het elektrisch fietsen, zowel in praktijk als in theorie. Inschrijven kan tot 11 november gratis op www.politiezoneriho.be of via mail naar zonesecretariaat [at] politiezoneriho.be. Afhankelijk van het succes volgen in het voorjaar van 2016 nieuwe sessies in de politiezone."
Pijnpunten
Gouverneur Decaluwé wijst op verschillende pijnpunten als het gaat om fietsveiligheid en lanceert meteen ook enkele oproepen. "Er zijn verschillende redenen voor onze slechte cijfers. Eerst en vooral verkeren heel wat wegen en fietspaden in slechte staat. Het is belangrijk dat gemeenten en gewesten de fietspaden goed onderhouden. Mankementen kunnen altijd gesignaleerd worden op www.meldpunfietspaden.be. Maar ook fietsers moeten aandacht hebben voor een goed onderhouden fietsen. Wees ook hoffelijk in het verkeer. Opvallend tenslotte is de gebrekkige kennis van de verkeerscode. We organiseerden een online quiz waar achthonderd gezinnen aan deelnamen. Amper 29 beantwoorden alle vragen correct. Op dit vlak is er dus nog heel wat werk aan de winkel. Samen met de politie moeten we over al deze elementen blijven sensibiliseren."
Ondanks de slechte punten die West-Vlaanderen krijgt, is de gouverneur voorzichtig positief. "De trend voor 2015 zit voorlopig goed. Het aantal doden is gehalveerd, het aantal gewonden is met tien procent gedaald en ook het totaal aantal fietsongevallen is met tien procent gedaald. Maar 2015 is nog niet voorbij en nu staan nog de donkere maanden voor de deur", besluit Decaluwé.
Bron: Charlotte Degezelle op hln.be; Het Laatste Nieuws/Mandelstreek, 30.10.2015, p. 19