"Het is cruciaal om onze bedrijven rechtszekerheid te bieden."

Op 15 oktober 2013, over deze onderwerpen: Economie en ondernemen

De kiezer schudde in Izegem de kaarten grondig door elkaar. CD&V werd naar de oppositiebanken verwezen, terwijl de voormalige coalitiepartner SP.A-Groen in zee ging met overwinnaar N-VA. Onder leiding van de 31-jarige burgemeester Bert Maertens probeert de nieuwe ploeg een ondersteunend economisch beleid te voeren.

 

Op ideologisch vlak lijkt een coalitie tussen N-VA en SP.A-Groen niet echt voor de hand liggend.
Bert Maertens: “Op nationaal vlak gaapt er inderdaad een kloof tussen de programma’s van beide partijen, maar op lokaal vlak is dat verschil niet zo groot. Als grootste partij hebben we gekozen om in zee te gaan met de tweede grootste partij en ik zal niet ontkennen dat ook de persoonlijke relaties een rol hebben gespeeld.”

We zijn bijna één jaar na de historische gemeenteraadsverkiezingen in Izegem. Hoe kijkt u terug naar die eerste 365 dagen?
Bert Maertens: “Omdat we als N-VA geen bestuurservaring hadden in Izegem, was het een beetje zoeken en tasten. We hebben alles in vraag gesteld en dat is een werk van lange adem gebleken. Maar we zijn er bijna door. In december gaan we ons meerjarenplan 2014-2019 presenteren.”

De schuldgraad per inwoner ligt in Izegem iets boven het Vlaamse gemiddelde. Hoeveel ruimte is er eigenlijk nog voor een eigen beleid?
Bert Maertens: “Heel weinig. We vinden namelijk dat de schuld niet hoger mag oplopen en bovendien willen we niet raken aan de aanvullende personenbelasting of aan de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Concreet betekent dit dat we keuzes moeten maken en de investeringen in grote projecten moeten beperken: o.a. 3,5 miljoen euro gaat naar noodzakelijke wegenwerken, 5 miljoen euro naar sportinfrastructuur (o.a. een nieuwe tribune, kleedkamers en vernieuwde atletiekpiste op het sportcentrum) en deze bestuursperiode nog 3 miljoen (in totaal 7 miljoen) in Eperon d’Or, waar we onze twee nationale musea willen samenbrengen door er één groot museum van schoenen en borstels van te maken. In dat gebouw, dat tussen de bedrijven ligt, willen we ook een ‘Huis van de Economie’ onderbrengen. We zien dat als een economisch loket dat onze bedrijven en handelaars volop zal steunen. Daar is duidelijk een grote behoefte aan. We hopen dat het ‘Huis van de Economie’ heel snel zal uitgroeien tot een ontmoetingsplaats voor ondernemende mensen.”

Kort voor de verkiezingen hingen er zwarte affiches in het handelscentrum van Izegem. Net zoals zoveel andere steden worstelt Izegem met leegstand.
Bert Maertens: “Als lokale overheid is het moeilijk om daar iets aan te doen, maar we gaan toch proberen om met creatieve voorstellen iets te forceren. Zo zijn we van plan om als stadsbestuur een winkelpand te kopen of te huren. Zonder grote risico’s te lopen, kunnen startende handelaars daar hun eerste stapjes zetten en kijken of er bij het publiek interesse bestaat voor hun goederen of diensten. Op dat vlak zijn we pioniers in Vlaanderen.”

Hoeveel extra ademruimte is er in Izegem nog voor ondernemers?
Bert Maertens: “Bij de afbakening van het regionaal-stedelijk gebied Roeselare kreeg Izegem de woonfunctie toebedeeld en dat betekent dus dat er nog heel weinig mogelijkheden zijn. De vorige bestuursploeg had plannen om een stuk industriegebied in de buurt van Vandemoortele om te vormen tot woongebied. Met onze partij zijn we daar altijd tegen geweest en inmiddels hebben we die beslissing in samenspraak met onze coalitiepartner teruggeschroefd. Het is cruciaal om onze grote bedrijven rechtszekerheid te bieden. Daarnaast hebben we nog twee projecten die we de komende jaren willen realiseren. In de eerste plaats het regionale bedrijventerrein Top Aurora (16 ha), maar die zone zal specifiek bestemd zijn voor de autohandel. Daarnaast kom er nog een regionaal bedrijventerrein van 27 ha aan de Sasbrug.” 

 

Bron: DVT, Ondernemers

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is