Izegem plant 28 laadpunten tegen 2020

Op 27 januari 2017, over deze onderwerpen: Energie, Mobiliteit

 

REGIO - Overal in onze regio moeten nog dit jaar de eerste laadpalen in het straatbeeld verschijnen. Izegem spant de kroon, dat tegen 2020 veertien laadpalen wil voorzien.

“Het gaat in totaal om 28 laadpunten, verdeeld over veertien laadpalen”, legt schepen van Energie Caroline Maertens (N-VA) uit. “Tegen eind 2017 moeten er al vier laadpalen gerealiseerd zijn. We focussen in eerste instantie op openbare parkeerplaatsen in de Prins Albertlaan, de parking aan De Leest, de parking op de hoek van de Meensestraat met de Dweersstraat en op het parkeerterrein van de brandweerkazerne.” De komende jaren

komen er laadpalen op de sportsite Krekel-Zuid, de toekomstige site Baertshof, de andere openbare parkeerterreinen van de stad en de deelgemeenten. “De eerste moeten in juni 2017 een feit zijn”, aldus nog Caroline Maertens. Momenteel heeft de stad Izegem geen elektrische wagens in haar bezit. “Wel één hybride auto en twee wagens die op CNG (compressed natural gas, red.) rijden. In de toekomst zullen we zoveel mogelijk inzetten op de aankoop van ecologische vervoersmiddelen.”

Gemeenten

Ledegem heeft momenteel geen publieke laadpunten, maar binnenkort verschijnt de eerste laadpaal met twee laadpunten aan het gemeentehuis. In Ingelmunster komen er vier laadpunten op de parking achter het gemeentehuis en in Lendelede zal dit jaar op het Burgemeester R. Vandemaeleplein de eerste laadpaal geïnstalleerd worden. “Wanneer de site Nelca afgewerkt is, komt daar een tweede laadpaal”, aldus burgemeester Carine Dewaele (CD&V). Geen enkele van de drie gemeenten gebruikt momenteel elektrische auto’s. “Wij maken bij iedere aankoop de overweging”,

zegt Ledegems burgemeester Bart Dochy (CD&V). “Tot nu toe is er nog geen enkel elektrisch type dat paste bij de doelstellingen van het voertuig.” Hetzelfde verhaal in Lendelede. “Als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie, dus indien het de moeite loont, willen we inzetten op elektrische wagens.”

Ingelmunster testte een tijdje een proefmodel van Eandis. “Maar wegens de beperkte actieradius hebben we besloten om in te zetten op CNG-voertuigen”, stelt burgemeester Kurt Windels (De Brug). “’Ondertussen hebben we er al een zestal in roulatie.”

 

Bron: PVH, KW De Weekbode Izegem, 27.01.2017, p. 8

 

KW De Weekbode Izegem, 27.01.2017, p. 8

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is