Izegem plant besparingsronde, maar is ambitieus

Op 22 november 2013, over deze onderwerpen: Financiën en Begroting

Op de gemeenteraadscommissie Financiën werd het eerste ontwerp van de meerjarenplanning 2014 tot 2019 voorgesteld. De ploeg van burgemeester Bert Maertens (N-VA) wil de gezamenlijke schuld van stad en OCMW, die nu 44 miljoen euro bedraagt, met enkele doordachte ingrepen terugdringen. Opvallend: het Herfstmuziekfestival en Izegem Zomert smelten samen en er wordt fors ingezet op veiligheid en het wijkversterkend gevoel.

De stad Izegem torst momenteel een schuld van 37 miljoen, het OCMW heeft zeven miljoen euro schulden. "Dat is tien miljoen euro meer dan de gemiddelde Vlaamse gemeente", aldus schepen van Financiën Filip Motte (N-VA). "Tegelijk moet de stad zich wapenen om in de toekomst de pensioenen van het stads- en OCMW-personeel verder te kunnen uitbetalen en moet het budget tegen 2019 positief zijn." Daarom worden de werkingskosten onder de loep genomen, wordt er ingegrepen in de personeelskosten, dalen de toelagen aan OCMW, politie, Ivio en huisvesting en worden er nieuwe inkomsten aangeboord.

Met acht strategische doelstellingen wil het stadsbestuur de komende zes jaar van Izegem een betere plek maken om te leven en tegelijk de schulden deels wegwerken.

"We moeten inzetten op de verbetering van de woonkwaliteit en jonge gezinnen en tweeverdieners naar de stadskern halen", aldus burgemeester Bert Maertens. "Daarom stijgt de toelage aan de Woonwinkel van 170.000 euro in 2014 naar 245.000 euro in 2019. We voorzien voor een bedrag van 250.000 euro premies om bouwen en wonen te bevorderen, er komt een leegstandsbelasting en we pleiten voor een nette stad. Pesticiden zijn nu verboden, daarom plannen we de aankoop van een onkruidbestrijdingsmachine, ter waarde van 200.000 euro."

Er wordt ook ingezet op meer groen in de stad. "Er is 200.000 euro voorzien om een trage wegennetwerk met groene wandel- en fietsverbindingen aan te leggen en we leggen een budget van 45.000 euro klaar voor de realisatie van volkstuintjes. Er is een recreatie- en groenzone in Kachtem gepland (540.000 euro) en er wordt 800.000 euro uitgetrokken voor meer groenruimtes in het handelscentrum en wijken."

Ook het parkeerbeleid wordt aangepakt. "185.000 euro gaat naar de vernieuwing van de parkeermeters en er zijn gesprekken met private partners om het parkeerbeleid in handen te nemen. "Nu controleren twee hulpagenten of mensen een parkeerticket nemen, die taak zou overgenomen worden door één persoon."

8.375.000 euro wordt uitgetrokken om de komende jaren de wegen- en fietspadeninfrastructuur te onderhouden en ook het luik kinderopvang krijgt aandacht. "Er is geen tekort, maar met de aanleg van twee nieuwe woongebieden zal er binnenkort meer vraag zijn en dus moet ook het aanbod uitbreiden." In de planning is opgenomen dat in de Sint-Rafaëlskerk een buitenschoolse opvang ondergebracht kan worden, uitgebaat door een privé-initiatiefnemer. Daar wordt in 2015 500.000 euro voor voorzien. "Ook de naschoolse kinderopvang willen we stimuleren, want momenteel bestaat die enkel in Emelgem."

"We willen komaf maken met incidenten die het onveiligheidsgevoel vergroten. We willen een lokaal veiligheidsplan opstellen en voorzien 80.000 euro om efficiënter te kunnen optreden. Volgend jaar komen er vergunningen voor nachtwinkels en horecazaken, wordt het gas-boetesysteem verder uitgerold en ook de combitaks is van kracht (100 euro per rit). Wie met een politiewagen vervoerd wordt, draait op voor de kosten." Op de Grote Markt komen er vier extra bewakingscamera's, wat het totaal op vijf brengt. "Zo kunnen we de hele Markt en omgeving monitoren. Ook in de Stationsstraat komen er twee camera's."

"Het verenigingsleven is het kloppend hart van onze stad. Daarom blijven we onze vele verenigingen ook financieel ondersteunen." De komende jaren wordt ook een masterplan rond het sportleven uitgewerkt, in samenwerking met TMVW (Tussengemeentelijke Maatschappij Vlaanderen voor Watervoorziening, red.) Er wordt een budget van 3,8 miljoen euro opgemaakt om onder andere een kunstgrasveld te realiseren, een nieuwe tribune te bouwen, met kleedkamers en sanitaire voorzieningen voor voetbal en atletiek en ook de atletiekpiste wordt gerenoveerd."

"Er wordt 80.000 euro in De Leest geïnvesteerd, onder andere om de akoestiek aan te pakken, en 63.000 euro gaat naar het Joc om die aan de geldende geluidsnormen aan te passen. Indien we dit niet doen, mogen daar nog twaalf fuiven per jaar gegeven worden." Voor de renovatie van het kasteel Wallemote is 1.850.000 euro voorzien."

Verrassend is dat Autoloos Gordelen vanaf nu een tweejaarlijks evenement wordt en dat Izegem Zomert en het Herfstmuziekfestival samensmelten tot één groot evenement. "In 2016 vindt de eerste gezamenlijke editie plaats. Beide partijen zijn al op de hoogte van de plannen en wij zullen met het stadsbestuur de samenwerking begeleiden."

Voorts wil Izegem de samenwerking met de partnersteden heroriënteren. "Een uitwisseling van ambtenaren moet mogelijk zijn. We kunnen veel van elkaar opsteken op het vlak van hoe een stad te besturen."

"De komende jaren willen we het toerisme in onze stad de hoogte injagen. Voor de realisatie van Eperon d'Or is 3 miljoen euro voorzien, de schoorsteen van Etiz wordt voor een bedrag van 162.080 euro voorzien en ook het gebouw van de stoommachine krijgt een renovatiebeurt (600.000 euro). Wat de kunstacademie betreft, moeten we ons de vraag stellen of we op dezelfde locatie bijvoorbeeld voor een renovatie of nieuwbouw kiezen."

Het handelsleven staat eveneens centraal. "Er komt een doorgroeiwinkel voor starters en met een citymarketingplan willen we de leegstand aanpakken. Ook pop-upwinkels, zoals tijdens de voorbije Steps Shoppingday, zullen we stimuleren."

"Er wordt een bedrag van 600.000 euro uitgetrokken om verbouwingswerken in het stadhuis uit te voeren. We denken aan een snelloket om de werking van ons personeel nog efficiënter te maken. Het toekomstige Huis van de Economie krijgt onderdak in Eperon d'Or en ons digitaal loket wordt intensief uitgebouwd. We denken aan ook dienstverlening per sms. Zo moet het mogelijk zijn om, wie een boek reserveert in de bieb, via een sms'je op de hoogte te stellen als zijn boek klaarligt. Nu gebeurt dat nog per brief."

"De komende jaren zetten we fel in op inspraak. Adviesraden zullen we zo goed mogelijk ondersteunen en we plannen regelmatig inspraakmomenten. Net daarom stellen dit meerjarenplan komende maandag ook aan de adviesraden voor."

"Daarmee willen we in eerste instantie de wijkwerking een flinke boost geven. Op de Bosmolens gaan op het speelplein de huidige barakken tegen de vlakte en komt er een nieuw ontmoetingscentrum. Daar is 600.000 euro voor voorzien. In het gebouw zullen ook kleedkamers en een sanitair blok steken. Het voormalige gemeentehuis van Emelgem wordt voor 150.000 euro gerenoveerd en de speelpleinwerking wordt gedecentraliseerd."

Om anderstalige nieuwkomers te laten integreren, krijgt de stad een subsidie van 53.000 euro en wordt er een integratieambtenaar aangesteld.

"Er vallen onder het stadspersoneel geen naakte ontslagen, maar mensen die vertrekken zullen we niet altijd vervangen. De werkingskosten zullen we verminderen waar dat mogelijk is en de toelagen voor ocmw, Ivio en de kerkfabrieken gaan naar beneden. Daarnaast gaan we de onroerende voorheffing en de personenbelasting niet verhogen. De gemeentelijke belastingen en retributies stijgen met 15 procent, wat gelijk is met de indexering van de voorbije zes jaar. We voeren ook een nieuwe belasting op masten en pylonen en willen belastingen heffen op leegstaande bedrijfsgebouwen. In Izegem gaat het om elf dergelijke panden, terwijl er een nijpend tekort aan betaalbare bedrijfsgebouwen is."

 

 

Bron: Krant van West-Vlaanderen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is