Kasteelpark tegen ­zomer open voor publiek

Op 9 januari 2017, over deze onderwerpen: Erfgoed, Patrimonium, Visie 2030

Izegem hoopt op ontwikkeling in delen van kasteel Het Blauwhuis

Burgemeester Bert Maertens (N-VA) wenste gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie de bevolking van Izegem een kasteelpark toe. Het gaat concreet om het park rond kasteel Het Blauwhuis dat een groene long in de stad zou worden. Op het kasteel zelf aast de stad niet.

Het park rond het kasteel Het Blauwhuis in Izegem gaat nog dit jaar open voor het publiek. 'Als het een beetje meezit nog tijden de zomer', zei burgemeester Bert Maertens. Hij stak het niet onder stoelen of banken: op de nieuwjaarsreceptie voor het stadspersoneel liet hij al een ballonnetje op, en ook op de receptie voor de hele bevolking gisteren op de Grote Markt gaf hij het nieuws mee dat het park nog dit jaar opent voor het publiek.

De onderhandelingen met de stichting de Pélichy, die het kasteel momenteel in handen heeft, zitten in de laatste rechte lijn. Anders dan vooropgezet in Visie 2030, waarin de toekomst voor de stad werd uitgetekend met inspraak van de burger, heeft het stadsbestuur geen plannen met het kasteel zelf.

Aanvankelijk gingen stemmen op om er het stadhuis in onder te brengen. 'Dat zou onbetaalbaar zijn, maar we helpen wel meedenken met de stichting', zegt Bert Maertens. De burgemeester hoopt dat een projectontwikkelaar met het kasteel aan de slag gaat. Die kan het kasteel in verschillende delen ontwikkelen. De gevel is beschermd, maar binnenin zijn er heel wat mogelijkheden. 'Door diverse onderdelen zoals wonen, kantoorruimte enzovoort te combineren, wordt het ook betaalbaar.' Momenteel zijn de plannen evenwel nog vaag.

Cafetaria

De plannen met het park nemen wel concrete vormen aan. 'Het park is tien hectare groot en biedt straks iedereen de kans om er te wandelen, te lopen en te spelen. Dat zal geleidelijk aan groeien. Het Blauwhuispark is een oase van groen pal in het stadscentrum.'

Ook de stad wil een deel van het kasteel exploiteren: het ­bestuur wil in het kasteel of de orangerie een cafetaria onderbrengen. Dat zou het plaatje compleet maken. 'Als politiek dromen realiseren is, is dit er alvast een van', zei de burgemeester.

 

Bron: Frank Meurisse, De Standaard/West-Vlaanderen, 09.01.2017, p. 24; cf. Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 09.01.2017, p. 1 en nieuwsblad.be

 

De Standaard/West-Vlaanderen, 09.01.2017, p. 24

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is