Minister Weyts pakt tekort woonbootligplaatsen aan

Op 12 maart 2017, over deze onderwerpen: Toerisme
Bert Maertens - foto: Anne Deknock

BRUSSEL – Wonen op een boot is duidelijk in trek. De vraag naar ligplaatsen voor woonboten in Vlaanderen overstijgt ruimschoots het aantal beschikbare locaties. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) realiseert daarom nieuwe ligplaatsen voor woonboten op de Vlaamse waterwegen. Concreet komen er binnenkort minstens 17 en misschien 36 plaatsen extra. Dit leert Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) uit het antwoord op zijn parlementaire vraag aan minister Weyts. Maertens pleit voor meer woonbootligplaatsen en roept gemeenten aan het water op om waar mogelijk meer zones voor woonboten aan te duiden.

Bert Maertens: “Het vinden van geschikte zones voor woonboten is niet evident. Je moet rekening houden met de prioritaire functie van een waterweg, namelijk goederentransport van en naar bedrijven en overslagkaaien langs het water. Vanaf de aanlegplaats moet er ook een degelijke wandel-, fiets- en autoverbinding mogelijk zijn naar de andere straten, winkels en voorzieningen in de buurt. Toch heb ik de indruk dat sommige gemeentebesturen aarzelen om actief op zoek te gaan en alle opties voor woonboten maximaal te benutten. Woonboten in je stad betekenen nochtans een meerwaarde: bewoners gaan winkelen en bezoeken horecazaken in eigen gemeente en een zone met woonboten zorgt aan wal ook voor een aparte, gezellige sfeer. Ik juich het dan ook toe dat de minister werk maakt van extra ligplaatsen voor kwalitatieve woonboten om de wachtlijst stap voor stap te verminderen.”          

Minstens 17 nieuwe ligplaatsen, misschien 36

Vandaag zijn op de Vlaamse waterwegen 204 woonbootligplaatsen ingevuld. Langs vele waterwegen is er echter een tekort. “Momenteel telt de wachtlijst 67 kandidaten”, weet Bert Maertens. "Om deze krapte aan te pakken, realiseert de minister op de Zuid-Willemsvaart in Eisden/Maasmechelen bijkomend een twaalftal ligplaatsen. In Bocholt komen er vijf extra plaatsen.

De waterwegbeheerders screenen permanent potentiële locaties voor nieuwe plaatsen voor woonboten. Momenteel onderzoeken ze de mogelijkheid om er in Gent 19 extra te creëren.

Gent is een trekpleister voor woonboten. Meer dan de helft van de bezette woonbootligplaatsen (117) bevindt zich op Gents grondgebied, met o.m. 63 plaatsen op het kanaal Gent-Terneuzen en 31 op het kanaal Gent-Oostende. Na Gent volgt Brugge, met 15 plaatsen op het kanaal Gent-Oostende. Ook het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten blijkt populair, met 11 plaatsen op het grondgebied van Brecht en 9 in Schoten. Het kanaal Leuven Dijle is goed voor 15 woonbootligplaatsen, 10 in Mechelen en 5 in Leuven.   

Bijna alle woonbootzones zijn volzet, maar dit is niet overal het geval. “In het district Boven-Schelde zijn er momenteel vier beschikbare ligplaatsen voor woonboten en binnen het district Leie zijn er, afhankelijk van de grootte van de woonboten, twee of drie plaatsen beschikbaar in mijn thuisstad Izegem”, besluit Bert Maertens, ook burgemeester van Izegem. “Kandidaten zijn dus zeker welkom!” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is