Nieuwe autohandelszone genoemd naar iconisch Belgisch merk Minerva

Op 13 december 2017, over deze onderwerpen: Economie en ondernemen, Ruimtelijke ordening
Steven Dochy, Liesbeth Tjampens, Marc Dochy en Christine Vandewaetere, twee generaties garage Dochy, voor hun nieuwbouw. FOTO: FMR

Zone met alleen voertuiggebonden bedrijven is volgens WVI “uniek in West-Vlaanderen”

IZEGEM - Honderdtwintig jaar nadat het automerk Minerva is opgericht, is in Izegem een autohandelszone met dezelfde naam van start gegaan. “Die is uniek in West-Vlaanderen en mogelijk zelfs in Vlaanderen”, zegt directeur Geert Sanders van WVI.

“Ik moet eerlijk toegeven dat ik argwanend stond tegenover de komst van dergelijke handelszone”, zei burgemeester Bert Maertens (N-VA). “We vreesden dat toestanden zoals we die gewoon waren langs de Meensesteenweg in Roeselare, naar hier zouden verhuizen. Maar dat is totaal niet het geval.”

WVI, de West-Vlaamse Intercommunale, stond in voor de ontwikkeling van de site. “Daarop clusteren we bedrijven met als hoofdactiviteit groot- en kleinhandel in voertuigen en hun onderdelen en het herstellen van auto's, vrachtwagens en motoren”, zegt algemeen directeur Geert Sanders van WVI.

Vlot bereikbaar

“Samen met meubelzaak Top Interieur en het winkelcomplex FrunPark vormt de autohandelszone een commercieel geheel dat vlot bereikbaar is. Dankzij de nieuwe fietstunnel onder de N36 en de aanleg van een fietspad kunnen tweewielers de zone veilig bereiken.”

Het was stadssecretaris Anton Jacobus die op het idee kwam de omgeving naar het inlandse automerk Minerva te noemen. Het werd 120 jaar geleden opgericht. Verschillende bedrijven vonden er al een stek, andere zijn nog aan het bouwen. Er zijn ook nog twee percelen beschikbaar.

“Onze vorige locatie was te krap geworden”, zegt Steven Dochy van de gelijknamige Mazdagarage. “Mijn ouders hebben de zaak 40 jaar gerund en wij willen er nu hier nog eens evenveel jaar bijdoen.” De showroom en garage zijn intussen volledig operationeel. Siebert Verfaillie moet nog beginnen te bouwen. “Wij hebben een bedrijf in tweedehandswagens maar combineren dat met outdoorkarting-events.”

Een derde groot bedrijf is Campirama, dat uit het Kortrijkse wordt overgeheveld. “Izegem is voor ons een wat onbekend terrein”, zegt Emmanuel Demuynck. “We zijn in de jaren 1970 gestart en later verhuisd naar de rand van Kortrijk. Maar ook daar werd het te krap. Na een lange zoektocht kwamen we in Izegem terecht. We verkopen campers en caravans en trekken klanten aan uit het hele land. Bovendien willen we ons nu ook specialiseren in de verhuur ervan. Hierdoor zullen we extra personeel moeten aanwerven.”

Voorts hebben ook SJ's Garage en Banden Casier een plaats in de Minervazone. Twee percelen wachten nog op een eigenaar.

050-36.71.71 of ondernemen [at] wvi.be of wvi.be.

 

Bron: Frank Meurisse, Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 13.12.2017, p. 6; Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen, 13.12.2017, p. 6; cf. nieuwsblad.be

 

Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 13.12.2017, p. 6

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is