Stad Izegem stelt aanpassingen meerjarenplan voor

Op 14 december 2021, over deze onderwerpen: Financiën en Begroting, Patrimonium

De bestuursploeg van de stad Izegem komt met een actualisatie van het meerjarenplan. De aanpassingen werden goedgekeurd tijdens de gemeenteraad van maandag 13 december. Een nieuwe evenementenhal en jeugdhuis, een armoedebeleidsplan, investeringen in de sportsector en de nieuwe Cultuurfabriek staan centraal.

 

Een nieuwe evenementenhal en jeugdhuis

Begin 2020 maakte de stad in samenspraak met de huidige gebruikers en de betrokken adviesraden een plan van eisen voor een nieuwe evenementenhal. Zo moet de polyvalente zaal een capaciteit van 500 personen zittend en 1.500 staand hebben en moet de zaal geschikt zijn voor zowel kleinschalige initiatieven als grotere evenementen. Ook het nieuwe jeugdhuis De Tunne zal op de site geïntegreerd worden.

“In een eerste fase kwamen we tot de vaststelling dat het vooropgestelde bedrag van 2.350.000 ontoereikend was”, vertelt schepen van evenementenbeleid Lisbet Bogaert. “We kozen ervoor om dat bedrag te verhogen naar 4.550.000 euro en niet in te boeten op de grootte, duurzaamheid en functionaliteiten van de nieuwe evenementenhal.” Begin volgend jaar kunnen de ontwerpbureaus een nieuw voorstel indienen, met een integratie van het jeugdhuis.

Armoedebeleidsplan

De voorbije tien jaar is het armoedeprobleem in de stad Izegem gegroeid. Om die negatieve trend om te buigen, komt de stad met een armoedebeleidsplan. Het plan focust op vijf belangrijke domeinen: onderwijs en ontwikkeling, arbeid en inkomen, vrije tijd en vakantie, wonen en buurt, en rechtenverkenning. “Het plan legt de nadruk op proactief werk: signalen uit de buurt, school, organisaties opvangen en er actief mee aan de slag gaan”, zegt schepen van welzijn Ann Van Essche. Het plan is opgebouwd uit 30 concrete acties. Enkele voorbeelden zijn de opstart van huiswerkbegeleiding, de transitie van een voedselbank naar een sociale kruidenier en het aanstellen van een buurtwelzijnswerker.

Investeren in sport

Ook in de sportsector zal de stad het komende jaar investeren. “De kleedkamers en het sanitair op het voetbalveld in Kachtem worden vernieuwd en we zullen vijf robotgrasmaaiers aankopen voor de vijf natuurgrasvelden in onze stad”, vertelt schepen van sport Lothar Feys. Voor de nieuwe kleedkamers is 140.000 euro voorzien, voor de aankoop van de robotmaaiers 60.000 euro. “Daarnaast willen we met een Multimovepad kinderen aanzetten om op een speelse manier te bewegen in een natuurlijke en uitdagende omgeving”, zegt de schepen. Het lusvormig pad met een mix van bewegen, ravotten en natuurbeleving komt tussen het Blauwhuispark en Wandel op de Mandel. Er is een budget van 125.000 euro voorzien.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is