Stad voert vreemdelingentaks 'light' in

Op 29 juni 2017, over deze onderwerpen: Financiën en Begroting, Inburgering

Sp.a stemt tegen 'symboolbelasting' van coalitiepartner N-VA

IZEGEM - Izegem is - na Antwerpen en Lubbeek - de derde gemeente in Vlaanderen die een vreemdelingentaks invoert. Coalitiepartner sp.a ging tegen de eigen meerderheid in en stemde tegen. Hoewel N-VA een reeks uitzonderingen vooropstelt, kreeg de partij het symbooldossier gisteren toch door de gemeenteraad.

De mogelijkheid om een vergoeding te vragen aan vluchtelingen is nog maar sinds maart van kracht. Enkel Lubbeek - niet toevallig de thuisbasis van staatssecretaris Theo Francken - en grootstad Antwerpen voerden de 'vreemdelingentaks' al in. Het was Vlaams Belang-raadslid Stefaan Sintobin die, nota bene op zijn laatste gemeenteraadszitting voor zijn verhuis naar Brugge, hetzelfde via een toegevoegd agendapunt vroeg. De stad was achter de schermen al een eind met met hetzelfde dossier bezig. Het toegevoegd agendapunt van Sintobin had evenwel tot gevolg dat N-VA nu toch versneld een amendement met een hele reeks aanpassingen voorlegde.

"De vijftig euro retributie is in onze ogen een brug te ver als je dat bekijkt in functie van het extra werk dat ons vreemdelingenloket wacht", vertelt integratieschepen Lothar Feys (N-VA). "In Izegem ligt de toestroom aan vluchtelingen uiteraard een pak lager dan in Antwerpen en Lubbeek (ongeveer 30 mensen, red). Daarom opteren we voor 21,60 euro, wat de totale kostprijs op 40 euro zal brengen. In verhouding met de werklast en het aantal kaarten lijkt me dat een fair bedrag. Die taks jaarlijks innen, is echter niet realistisch en daarom zal dit hier enkel gebeuren bij de eerste verlenging van de kaart. Het is immers dan dat er het meest administratief werk mee gemoeid is. Ten slotte geldt de taks niet voor bepaalde groepen zoals niet-begeleide minderjarigen, erkende vluchtelingen, studenten, kinderen en slachtoffers van mensenhandel."

Slag in gezicht

De kritiek op de weliswaar fel afgezwakte taks was snoeihard. Niet in het minst van de socialisten, nochtans coalitiepartner van N-VA. Zij stemden tegen. "Hiermee kunnen we niet akkoord gaan, anders zouden we ons sociaal hart verloochenen", aldus raadslid Maureen Raedt. "In het kader van een warm onthaalbeleid en positieve integratie is dit een totaal verkeerd signaal. Dit is een slag in het gezicht voor iedereen die zich inzet voor sociale integratie. Er was bovendien een ongeschreven regel dat er tijdens deze legislatuur geen nieuwe retributies zouden worden ingevoerd en die is nu met de voeten getreden."

Pestbelasting

Partijgenoot Frank Duhamel: "De opbrengst zou amper 600 tot 1.000 euro per jaar bedragen. Is het sop de kool dan waard? Dit is puur een symbooldossier."

Groen is nog scherper: "Graag een betere dienstverlening en geen pestbelasting", aldus Filip Lombaert. "Een Izegemnaar betaalt amper een paar euro voor een nieuw paspoort (retributie op administratieve stukken, red) en dan gaan we 21 euro voor een vreemdeling vragen? Wij zien verplichte documenten liever gratis afgeleverd. Het gaat over nog geen duizend euro. Als doekje voor het bloeden wil N-VA wel werk maken van sociale tolken aan het loket. "Kunnen we beide van elkaar loskoppelen en de discussie inhoudelijk voeren?", aldus Groen.

Stefaan Sintobin zat er bij en keek er naar. "Ik weet niet wat ik hier van moet denken", klonk het. "U volgt volledig mijn voorstel, maar tegelijk is het fel afgezwakt. Ik zal me maar inhouden, want anders verloopt mijn afscheid nog in mineur." Uiteindelijk werd het voorstel met een wisselmeerderheid van N-VA, Open Vld en Vlaams Belang goedgekeurd. De taks treedt op 1 januari 2018 in werking en wordt in de zomer van 2019 geëvalueerd.

 

Bron: Valentijn Dumoulein op hln.be; Het Laatste Nieuws/Mandelstreek, 29.06.2017, p. 19

 

Het Laatste Nieuws/Mandelstreek, 29.06.2017, p. 19

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is